Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Malo sjeme, a ogromna korist: Saznajte zašto je susam puno više od ukrasa na pecivu

Susam svakako zaslužuje biti rame uz rame s češnjakom, medom, kurkumom i drugim super-namirnicama.

Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu prehranu jer može spriječiti razne bolesti. Posljednjih godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najistaknutijih dokazanih svojstava susama.

Posuto po kiflićima, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo ukras. Susam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultiviranih biljaka. Susamovo ulje se koristi čak 5000 godina.

  • Sastav

    Sjemenke susama mogu biti bijele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovice su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

    Vitamini i minerali

    Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezij (snižava arterijski tlak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcij i željezo naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz susama.

  • Snižava loš holesterol i dobar za dijabetičare

    Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – susamin i susaolin. Oni također utiču na snižavanje povišenog arterijskog tlaka. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posljedica nastanak kancerogenih stanica. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; također ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamid, lijekova za liječenje šećerne bolesti.

    Korištenje

    Kašikica sjemenki susama može se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoristiti ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala. (atma.ht)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,