Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Maligni melanom značajan problem u BiH

Preuzmite sliku

Maligne neoplazme kože, posebno maligni melanom je značajan javno zdravstveni problem u našoj zemlji jer nemamo podataka – jedinstvenog registra, jedinstvenog protokola niti organizacione jedinice -melanoma centar, izjavila je u intervjuu za Fenu predsjednica Euromelanoma za BiH Mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas, spec. dermatovenerolog.

Naime, početkom juna ovo udruženje, zajedno s partnerima, provodit će javno zdravstvenu humanitarnu kampanju EUROMELANOMA 2018. pod motom “BiH ima problem sa rakom kože”.

Dr. Helppikangas kaže da su zloćudni tumori kože najčešći zloćudni tumori kod ljudi, a broj oboljelih znatno raste u cijelome svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje se u svijetu dijagnosticira između dva i tri miliona zloćudnih tumora kože, od čega 160.000 melanoma. Incidenca melanoma u stalnom je porastu s prosječnim godišnjim porastom od tri do osam posto u različitim dijelovima svijeta.

“Kampanju Euromelanoma provode dermatolozi sa partnerima u 30 zemalja Evrope. BiH se priključila 2011. godine i od tada svake godine pruža građanima u sklopu kampanje besplatne preglede mladeža i sumnjivih promjena na karcinom kože. Kampanja se obavlja u zdravstvenim ustanovama u cijeloj BiH kao i na glavnim trgovima u mnogim gradovima”, kaže dr. Helppikangas.

Po njenim riječima, u sklopu primarne prevencije promovioraju se i šire informacije o prevenciji, riziko faktorima i ranoj dijagnozi raka kože, vrši distribucija plakata i informativnih letaka, posjete školama i edukativna predavanja o negativnom uticaju UV zračenja te kako pravilno se zaštiti na suncu.

“Cilj kampanje je da se u sklopu sekundarne prevencije besplatno dermatoskopski pregledaju pacijenti kod kojih postoji sumnja na rak kože, a koji su targetirani kroz aktivnosti primarne prevencije i upute na dalje uspješno liječenje ukoliko je potrebno. Maligne neoplazme kože, osobito maligni melanom je značajan javno zdravstveni problem u našoj zemlji jer nemamo podataka – jedinstvenog registra, jedinstvenog protokola, niti organizacione jedinice-melanoma centar”, upozorila je dr. Helppikangas. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,