Mahune su samo naizgled “obično” povrće, a zapravo je riječ o jedinstvenim plodovima koji sadrže nevjerovatno obilje hranjivih i ljekovitih tvari.
Mahune su izvanredan izvor vitamina C i K, a bogate su i vitaminom A te vitaminima B skupine. Također su mahune prava riznica minerala: kalija, kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora, bakra, molibdena, silicija…
Izvor energije
Ističu se i sadržajem bjelančevina (proteina), vlakana, folne kiseline i triptofana.
Ovo povrće “nabijeno” je i ljekovitim fitonutrijentima – klorofilom, karotenoidima i flavonoidima. Sve su to snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i upala.
Zbog svega navedenoga mahune su prvorazredan izvor energije; blagotvorno djeluju na zdravlje kostiju i srčanožilnog sistema; potiču probavu i detoksikaciju, uravnotežuju masnoće i šećer u krvi.
Superhranjive, a niskokalorične
Odlično je kod mahuna i to što su istodobno superhranjive, a niskokalorične – jedna šoljica kuhanih mahuna ima svega 44 kalorije.
Pri odabiru mahuna pazite da budu jedre, glatke, čvrste, tako da “pucaju” pri savijanju. U frižideru mogu ostati svježe do 7 dana (nemojte ih prati prije odlaganja u frižider kako ne biste ubrzali proces kvarenja). Mahune dobro podnose zamrzavanje (obično se prije zamrzavanja nakratko blanširaju i ohlade), pa ih možete spremiti za zimnicu.
U pripremi obroka “poštedite” mahune prekuhavanja – da biste očuvali fini okus i maksimalnu količinu hranjivih tvari, preporučuje se samo 5 minuta kuhanja na pari. (Zdravlje.ba)