Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Loše strane česte konzumacije prženih krompirića

Preuzmite sliku

Svakako, prženi krompirići se za mnoge nalaze među najukusnijom hranom u kojoj mogu uživati, ali ako vaša prehrana obiluje njima, ne očekujte da ćete izbjeći negativne posljedice.

Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition koja je analizirala 4500 odraslih osoba, ako pomfrit jedete više od dva puta sedmično, mogli biste udvostručiti rizik od (pre)rane smrti. No, istraživači zasad vjeruju kako je problem u ulju u kojem se pržio krompir, a ne u samom krompiru. Odnosno, nisu uspjeli povezati krumpir pripremljen na drugi način s većim rizikom od rane smrti.

Bez obzira na to, ako vam to nije dovoljno da vas uvjeri da smanjite konzumaciju prženog krumpira, čitajte dalje, jer upravo su ovo neke od ružnih nuspojava s kojima biste se mogli susresti, prenosi index.hr.

1. Bol u želucu

S obzirom na to da tijelo masti probavlja sporije od ugljikohidrata i proteina – i s obzirom na to da one sadrže više kalorija – postoji velika šansa da će vam pomfrit “sjesti” na želudac puno teže nego da ste jeli zdravije namirnice. Kao rezultat toga, prema studiji objavljenoj u časopisu Ultrasound International Open, imat ćete veće šanse da patite od bolova u trbuhu. Ostale nuspojave koje se odnose na probavu pržene hrane uključuju mučninu, proljev, nadutost i grčeve.

2. Problemi s pamćenjem

S obzirom na činjenicu da se prže u hidrogeniziranim uljima, krompirići dolaze s velikom količinom transmasnih kiselina, što povećava vaš loš holesterol i smanjuje dobar. Tako možete povećati rizik od srčanih bolesti. Prema desetogodišnjem istraživanju u kojem je sudjelovalo 1600 starijih osoba u Japanu i koje je objavljeno u časopisu Neurology, osobe s najvišom razinom industrijskih transmasti u krvi imale su i do 75% veću vjerovatnoću da će razviti Alzheimerovu bolest ili demenciju. 

3. Pad imuniteta

Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, konzumirajući masnu hranu, mogli biste potaknuti razvoj nezdravih bakterija i smanjiti razinu zdravih bakterija u vašem organizmu. Odnosno, mogli biste se suočiti s padom imuniteta.

4. Povećat ćete rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Istraživanje koje su proveli istraživači s U.S. Department of Veterans Affairs and the Massachusetts Veterans Epidemiology Research and Information Center na otprilike 150.000 vojnih veterana pokazalo je da jedenje pržene hrane tri puta sedmično rezultira 7 posto većim rizikom od srčanog i moždanog udara. Ako su sudionici studije svakodnevno konzumirali prženu hranu, rizik bi im porastao na čak 15 posto.

5. Udebljat ćete se

Kada se hrana prži na masnoći, ona postaje superkalorična bomba. To je potvrdila i studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition koja je otkrila da je jedenje pržene hrane izravno povezano sa slučajevima pretilosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje