Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Loše navike kojima trajno uništavate nokte

Preuzmite sliku

Mnoge žene kupuju savršene lakove za nokte u modernim bojama i troše puno novaca na manikir kako bi njihovi nokti izgledali što bolje. Puno toga možete napraviti za vaše nokte ako se riješite nekih groznih navika koje ih uništavaju.

Grickanje noktiju

Ovu groznu naviku nemaju samo djeca i tinejdžeri već i mnogi odrasli ljudi. Osim što grickanje noktiju ruke čini ružnima, ono na nokte može imati dugoročne posljedice. Ako grickate nokte, s vremenom mogu postati deformisani, a osim toga, to nije higijenski. Grickanjem noktiju u usta unosite prljavštinu i bakterije. Neće pomoći ni ako uložite novac u profesionalni manikir, to će samo pogoršati učinak deformisanih noktiju.

Guljenje laka s noktiju

Mnoge žene počnu s guljenjem laka s nokta čim se skine i mrvica laka umjesto da kompletan lako uklone acetonom. Ova navika može ukloniti i gornji sloj nokta zbog čega nokti postaju slabiji.

‘Napad’ na kožicu

Jadna neželjena kožica. Mnoge žene je grickaju, režu, uklanjaju svim i svačim… Stručnjaci savjetuju da kožicu treba ostaviti na miru, jer što je više čupkate i režete, to je teže prestati. Osim što zbog tih navika kožica izgleda neuredno i suho, izloženi ste infekciji. Istraživanja su pokazala da zbog oštećenja prilikom uklanjanja kožice nokti s vremenom dobiju brazde. Umjesto zuba za uklanjanje kožice koristite sredstva namijenjena za to.

Zavisnost od geliranja

Iako gelovi traju duže vrijeme, skidanje gela može poprilično oštetiti nokte, zbog čega nokti postanu dehidrirani, krhki i skloni propadanju i pucanju.

Često lakiranje nokta

Ako sedmicama bez prestanke nanosite lak za nokte, vaši nokti će biti dehidrirani. U takvim situacijama ćete, nakon što uklonite lak s nokta primijetiti bijele tačkice, što znači da su vaši nokti presuhi. I pedikir bi trebaobiti uklonjen nakon dvije do tri sedmice. Dajte priliku noktima da dišu.

Korištenje nokta kao alat

Nokte nikad ne bi trebalo koristiti kao alat, a to mnogi rade. Na taj način lako možete slomiti nokat.

Nekorištenje krema i losiona

Suhe i ispucale ruke ne izgledaju ni lijepo ni zdravo. Isto je i s noktima. Lijep manikir je besmislen ako ne njegujete ruke. Nosite sa sobom kremu za ruke i koristite je često. Najbolja stvar koju možete učiniti za vaše ruke i nokte je redovno nanošenje hidratizirajućih krema i losiona. (Izvor: magazin.net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,