Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
bubrezi-bol
Preuzmite sliku

Loše navike koje štete bubrezima

Bubrezi su jedni od najbitnijih organa u našem tijelu. Ipak ne vodimo dovoljnu brigu o njima, sve dok se ne pojavi ozbiljan problem.

Svi imamo svakodnevne navike koje ne mijenjamo, ali i ne mislimo da nam štete. U slučaju da je i vaša navika neka od navedenih, prestanite odmah.

Ne pijete dovoljno

Bubrezi trebaju dovoljno vode. Manjak vode dovodi do slabijeg protoka krvi u vaše bubrege. U tom slučaju bubrezi ne mogu izbacivati štetne stvari iz našeg organizma.

Ne ispraznite mjehur na vrijeme

Često se dogodi da iz nekih razloga ne možemo na vrijeme isprazniti mjehur. Međutim, ako je to vaša svakodnevna navika trebate prestati odmah.

Previše solite hranu

Konzumiranje previše soli šteti cijelom organizmu, ali najviše bubrezima jer u njih ide najveća količina. Što više soli konzumirate, bubrezi će više raditi što može dovesti do dehidracije.

Pijete previše kafu

Iako je dokazano da je kofein koristan za zdravlje, morate ograničiti unos na 3 šolje dnevno kako bi sačuvali svoje bubrege.

Konzumirate previše alkohola i cigareta

Poznato je da su alkohol i cigarete štetne za organizam. Oni mogu dovesti do slabog protoka krvi u bubrete zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina iz tijela.

Nedovoljno sna

San je važan za funkcionisanje čitavog organizma, između ostalog i bubrega jer im je potreban odmor za regeneraciju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,