Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Loša strana modernog doba: Koje sve boljke možete dobiti od mobitela, slušalica i tableta

Nakon upale tetiva šake od tipkanja po mobitelu, dobili smo još jedan zdravstveni poremećaj modernog doba koji može zadesiti bilo kojeg korisnika mobilnog uređaja – selfie lakat.

Riječ je o simptomima koji su vrlo slični teniskom laktu, čestoj sportskoj povredi rekreativaca koji se bave ovim sportom. No, do selfie lakta dolazi zbog prevelikog naprezanja ruke u nadi da ćemo pronaći najbolji ugao.

Rezultat su deformacije tetive, bol i upale u mišićima. Dobra je vijest da je tretman ove povrede isti kao i kod teniskog lakta.

Na bolno mjesto postavite obloge, istežite mišiće ruke, a u krajnjem slučaju dobit ćete i protuupalne lijekove. Povredu možete lako izbjeći – mobitel prebacite u drugu ruku i redovno vježbajte da biste poboljšali cirkulaciju.

Mobiteli su glavni krivci i za sveprisutni stres, posebno ako često provjeravate telefon i razbijate glavu time zašto još čekate poruku. To izaziva osjećaj anksioznosti, a naučnici savjetuju da mobitel što češće držite utišanim i provjeravate ga svakih nekoliko sati.

Osim na loše stanje psihe, pametni telefoni djeluju na loš izgled lica. Prepuni su bakterija koje se lako prenose na kožu.

Ali postoje slušalice koje češće možete koristiti za razgovaranje telefonom i tako izbjeći pojavu prištića. Loša strana slušalica je da često vode do oštećenja sluha jer većina ljudi ne pazi na upozorenje od 80 decibela kao maksimalnu jačinu zvuka.

Ako ste se ikad zapitali zašto vas često bole vrat i leđa, razlog bi se mogao skrivati u slanju SMS-ova, surfanju putem mobitela ili korištenju društvenih mreža. Službeni naziv za ovu bolest je “text neck”. Kako bi se ovaj problem spriječio, potrebno je mobitel držati u ravnini očiju, baš kao što je stvar i kod korištenja računara.

Mladima širom svijeta život je postao nezamisliv bez mobitela, pa ih iz ruke ne ispuštaju i po 12 sati dnevno. Tako je došlo i do “nomophobije”, odnosno straha od gubitka mobitela ili zaboravljanja kod kuće. Rješenje je u tome da se postepeno odvikavate od tipkanja i surfanja ili barem smanjite vrijeme ispred ekrana.

No ako često čujete kako mobitel vibrira, a zatim shvatite da ste sve jednostavno umislili, riječ je o sindromu fantomske vibracije mobitela, koje neki osjećaju čak i kad je mobitel isključen. Pravi ovisnici idu toliko daleko da, nakon što shvate da nisu dobili poruku, osjete tugu i tjeskobu.

Medicinski profesionalci upozoravaju da godine korištenja tehnologije mogu nanijeti štetu ljudskom organizmu zbog dugotrajnog boravka u neprirodnim pozicijama. Na najvećem udaru nalaze se leđa, ramena i ruke, a sve kao posljedica dugotrajnog sjedenja nad mobitelima.

Korisnici mobitela s punom tastaturom, za tipkanje koriste isključivo vrh palca, što s vremenom dovodi do upalnog stanja sličnog sindromu karpalnog tunela. Prst počinje boljeti, natiče, a osjetila u njemu odumiru. Palac je najnefleksibilniji dio ruke, a učestalo tipkanje na njega djeluje porazno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje