Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljuto je zdravo: Jača imunitet, smanjuje upalu, djeluje protiv debljanja, čisti crijeva…

Preuzmite sliku

Uz to što ‘podižu’ doživljaj svakog obroka, ljute paprike podižu i imunitet. Izvor zdravlja je u ovom slučaju kapsaicin, sastojak koji djeluje protiv debljanja, raka, dijabetesa i bakterija koje stvaraju čir na želucu.

Crvene čili paprike pokazale su svojstvo reduciranja holesterola, triglicerida, smanjenje nakupljanja krvnih pločica, povećavanje sposobnosti organizma da razgradi fibrin, tvari koja sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka.

Kapsaicin pomaže kod upala jer je moćan inhibitor tvari P, neuropeptida povezanog s upalnim procesima. Na Sveučilištu Duke, SAD, studija je otkrila da kapsaicin liječi upalne procese debelog crijeva te potiče izlučivanje sekreta iz začepljenog nosa i pluća.

Kulture koje u pripremi jela koriste veće količine čilija imaju niži stupanj pojave srčanog i moždanog udara te plućnu emboliju. Rezultati jedne studije upućuju na to da začinjavanje jela čili paprikama može zaštititi masti prisutne u krvi od oštećenja slobodnim radikalima, prvom stupnju koji vodi k aterosklerozi. Australski istraživački tim objavio je studiju u British Journal of Nutrition o utjecaju kapsaicina na smanjenje oksidacije kolesterola što reducira rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,