Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljepota ima cijenu: Šta može da se desi ako štikle nosite svaki dan?

Preuzmite sliku

Najgora kombinacija – špic i visoka potpetica.

Za mnoge ljubitelje mode, obuća je potpuna opsesija, a cipele sa štiklom svakako prednjače. Iako su visoke potpetice popularan izbor obuće, možda više neće biti kada shvatite koje posljedice mogu da ostave.

Povrede skočnog zgloba

Nije tajna da su visoke potpetice loše za vaša stopala. Pritisak vaše težine na podnožje stopala raste, što je peta viša. Ovaj preveliki pritisak može izazvati frakture u metatarzalnim kostima koje povezuju vaše nožne prste sa zadnjim dijelom stopala. Frakture možete izbjeći tako što ćete izabrati manju petu i tako što ćete izabrati cipele koje imaju sličan oblik kao vaša stopala. Špicaste cipele na štiklu, koje stisnu vaše prste, samo dodatno povećavaju pritisak, prenosi Zadovoljna.rs.

Nošenje štikli takođe povećava rizik od povrede skočnog zgloba, posebno ako ih ne nosite često i niste navikli da balansirate kad vam je držanje promijenjeno. Bočna uganuća skočnog zgloba – kada napnete iIi slomite ligamente oko spoljašnjeg stopala – mogu se lako desiti ako zakoračite malo pogrešno i izgubite ravnotežu.

 •  

  Osteoartritis u koljenima

  Naprezanje uzrokovano visokim potpeticama takođe može istrošiti hrskavicu u vašim zglobovima, posebno u koljenima, gležnjevima i stopalima. Samo vaša stopala imaju 33 različita zgloba na koja može uticati nošenje štikli. Neka istraživanja su otkrila da se povećani rizik od osteoartritisa primjenjuje i ako nosite cipele sa manjom petom.

  Osteoartritis je najčešći oblik artritisa i uključuje simptome kao što su bol, ukočenost, smanjena fleksibilnost i pokretljivost i otok. Žene su sklonije razvoju osteoartritisa tako da biste možda željeli da smanjite nošenje obuće sa visokom petom. Ono što će vam pomoći i makar malo umanjiti pritisak jesu ulošci za stopala. Oni će pomoći da se vaša tjelesna težina rasporedi na petu i minimiziraće habanje zglobova.

  Deformiteti stopala i prstiju

  Nošenje uskih cipela izaziva nelagodnost, a prate ga i bezbrojni problemi sa stopalima. Čukljevi su kvrgavi deformiteti na zglobu velikog nožnog prsta koji uzrokuju da se palac naginje ka drugom prstu. Iako je sklonost razvoju čukljeva nasledna osobina, nošenje visokih potpetica može ih izazvati ili pogoršati. Pošto su čukljevi 10 puta češći kod žena nego kod muškaraca, čini se da postoji veza između izbora izbora obuće i zdravstvenog stanja.

  Posljedica nošenja visokih potpetica je takođe trajno savijanje prstiju nadole. Ovo se može desiti kada su vam nožni prsti toliko zbijeni da ne mogu da leže, umesto toga se savijaju čak i kad ste bosi. Opcije lečenja mogu biti jednostavne poput menjanja obuće ili ozbiljene poput operacije. Neki ljudi takođe mogu doživeti Haglundov deformitet, kada se na zadnjoj strani pete formira kvrga zbog stalnog pritiska.

  Ako već imate čukljeve, nošenje štikli će samo pogoršati vaše stanje. Potrudite se da nosite obuću koja odgovara u potpunosti vašem stopalu i kada idete u kupovinu, uvek isprobavajte obuću popodne jer je vaše stopalo tada najveće.

  Problemi sa leđima zbog lošeg držanja

  Problemi sa držanjem i leđima mogu krenuti od stopala. Nošenje štikli menja normalan oblik vaše kičme, morate da savijete donje pršljenove da biste zadržali uspravan položaj i to stavlja veliki pritisak na donji dio leđa.

  Mogu se razviti i ozbiljniji problemi poput foraminalne stenoze. Ovo stanje dovodi do bola, utrnulosti, peckanja, grčeva i išijasa.

  Skraćena Ahilova tetiva

  Žene koje godinama nose štikle mogu imati trajne promjene na svojim mišićima i tijelu, posebno na Ahilovoj tetivi. Visoka peta gura vaše stopalo naprijed, što dodatno pritiska Ahilovu tetivu i uzrokuje njeno skraćivanje. Skraćena Ahilova tetiva može dovesti do ozbiljnih povreda poput plantarnog fascitisa, koji se dešava kada tkivo koje prolazi kroz vaše stopalo postane upaljeno što uzrokuje bol u peti. Još jedna uobičajena bolest je tendonitis – iritacija tkiva koja uzrokuje osjetljivost u blizini zgloba.

  Svakodnevno istezanje stopala usredsređeno na Ahilovu tetivu može da pruži izvjesno olakšanje.

  Problemi sa ravnotežom

  Nošenje štikli je kao hodanje na prstima satima – i ako ste ikada pokušali da hodate na prstima, znate da vam je ravnoteža malo narušena. Jačanje mišića nogu može pomoći u ravnoteži. Trebalo bi i da izaberete cipele sa širim đonom i deblje potpetice. Uske salonke ne prušaju veliku potporu i mogu dovesti do dugotrajnijih problema sa stopalima.

  Problemi sa noktima i gljivične infekcije

  Da li ste ikada imali bolan urastao nokat? Ako ste jedna od srećnica koja još uvijek nije iskusila to, urasli nokat na nozi nastaje kada su vam nožni prsti gurnuti zajedno što dovodi do toga da vam veliki nokat uraste u kožu. Gljivične infekcije su takođe normalna pojava kada vaši nokti na nogama nemaju prostora da rastu kako bi trebalo.

  Da biste spriječili infekcije, trudite se da vam nokti budu kratki i ravni i redovno potapajte stopala u toplu vodu.

 • Obične cipele mogu postati neprijatne

  Možda ste čuli da se žene koje nose cipele sa visokom štiklom, kunu da su one udobnije od ravnih cipela. Ispostavilo se da bi u tome moglo biti istine. Ako nosite štikle većinu vremena, vaše tijelo se može navići na položaj vašeg stopala i učiniti nošenje drugih vrsta cipela neprijatnim.

  Pokušajte da mijenjate obuću redovno, izbjegavajte štikle u danima kada planirate da stojite ili mnogo hodate.,

  Promjene u hodu

  Kada nosite štikle možda se osjećate kao model i mislite da imate moćan, mankekenski korak za razliku od onog kada nosite ravnu obuću. Stručnjaci kažu da hodate drugačije zbog toga što vam je centar gravitacije viši. To znači da se ne odgurnete od tla tako efikasno, zbog čega vaši kukovi i koljena rade mnogo više da bi vas gurnuli naprijed. Pokušajte da podignete prste da biste ojačali listove i olakšali hodanje na štiklama. Takođe možete da se potrudite da promijenite način na koji hodate u štiklama kako biste spriječili dugoročne efekte. Ravnomjerno spuštajte stopala počevši od pete i pravite lagane iIi kratke korake hodajući sporijim tempom.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,