Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ljekari upozoravaju: Crvenilo kože može biti znak opake bolesti

Preuzmite sliku

Iako na prvi pogled izgleda kao obični osip ili uobičajeno crvenilo kože, može biti i puno opasnije

Karcinom bazalnih ćelija (BCC) najčešći je oblik raka kože. Uključuje bazalne ćelije – vrstu ćelija u vašoj koži koja proizvodi nove ćelije kože kad stare nestanu. Karcinom bazalnih ćelija često se manifestira kao blago prozirna izbočina, ali može imati i druge oblike. Karcinom bazalnih ćelija obično utiče na područja kože koja su izložena suncu, na primjer, glave ili vrata.

Ljekari vjeruju da je većina karcinoma bazalnih ćelija uzrokovana dugotrajnoj izloženosti ultraljubičastom zračenju iz sunčeve svjetlosti. Zato zaštitakože od sunca može spriječiti nastanak karcinoma. BCC gotovo nikad ne metastazira izvan svog izvornog mjesta. Ali to ne znači da ga ne treba uzeti ozbiljno, zato što, kako piše portal Fabiosa, bez odgovarajućeg tretmana, BCC može vas trajno promijeniti.

U Sjedinjenim Državama svake godine dijagnosticira se više od 4 miliona slučajeva karcinoma bazalnih ćelija pa je vrlo važno znati više o otkrivanju, faktorima rizika i prevenciji.

Karcinom bazalnih ćelija obično se javlja kao promjena u koži koja može izgledati drugačije. Možete primijetiti izraslinu na koži s krvnim žilama ili nešto poput male kvržice veličine bisera..

Evo znakova upozorenja BCC-a da obratite pažnju.

1. Otvorena rana

Otvorena rana koja s vremena na vrijeme krvari i ne izliječi se čak i po nekoliko sedmica vrlo je čest simptom ranog BCC-a.

2. Crvenkasta boja ili nadraženo područje

BCC može izgledati kao obično crvenilo, koje se često pojavljuje na licu, prsima, rukama ili nogama. Ponekad, crvenilo može svrbjeti ili postati krasta. Povremeno ne uzrokuje bilo kakvu nelagodu.

3. Kvržica

BCC može nastati kao mala izbočina i često se može zamijeniti s običnim madežom. Mogu se jako razlikovati u boji, uključujući ružičaste, crvene, bijele, tanene, crne ili smeđe, osobito kod ljudi tamne kose.

4. Ružičasta izraslina

Rak bazalnog stanica može se pojaviti kao ružičasti rast s malo povišenom granicom. Ova lezija često se polako povećava, a na površini mogu se pojaviti male krvne žile.

5. Lezija nalik na ožiljak

Bijelo, voštano, područje nalik ožiljku bez jasne granice je najčešći znak BCC-a. Ovakve lezije je lako previdjeti, ali obično ukazuje na prisutnost invazivnog BCC. To znači da je tumor veći nego što je na površini.

U nekim slučajevima BCC može nalikovati drugim stanjima kože, kao što je psorijaza ili ekcem. Zato se samo odluka mora prepustiti liječnicima. Ako primijetite bilo koji od znakova upozorenja, posavjetujte se s ljekarom što je prije moguće.

Karcinom bazalnih ćelija lako se liječi u svojim ranim fazama.

Možete smanjiti rizik od ovog stanja ako:

1. Izbjegavajte podnevno sunce

Ljekari savjetuju da izbjegavate izlaganje suncu kad su njegove zrake najjače. Za većinu nas, to je razdoblje od 10 do 16 sati. Budući da su sunčeve zrake najopasnije u ovom trenutku, pokušajte planirati aktivnosti na otvorenom za ostala doba dana. Trebali biste slijediti ovo pravilo čak i zimi, jer vaša koža apsorbuje UV zračenje tokom cijele godine.

2. Koristite zaštitu od sunca

Dermatolozi savjetuju da je potrebno odabrati kreme za sunčanje koje blokiraju oba tipa zračenja UVA i UVB i ima zaštitni faktor od najmanje 15. Nanesite zaštitu od sunca kada ste vani i ponovo nanesite svaka dva sata ili još češće ako plivate. Američka akademija dermatologije preporučuje korištenje širokog spektra krema za sunčanje sa SPF od 30 i više.

3. Izbjegavajte solarije

Sunčani kreveti u solarijima emitiraju UV zračenje koje povećava rizik od raka kože.

4. Upoznajte vašu kožu da primijetite promjene

Pratite stanje vaše kože da biste znali kako normalno izgleda vaša koža. Ako nađete nešto neuobičajeno, obratite se svom ljekaru. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje