Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar u videu pokazao šta se dogodi vašem tijelu ako progutate bateriju

Preuzmite sliku

Jeste li se ikada zapitali šta bi se moglo dogoditi vašem tijelu ako progutate bateriju? Ljekar Anthony Youn, koji objavljuje na TikToku pod imenom @tonyyounmd, objavio je video koji otkriva odgovor na to pitanje.

Na početku videozapisa, naslovljenog Zašto ne biste trebali progutati bateriju!, Dr. Youn stavi malenu okruglu bateriju na krišku šunke, a zatim nalije vodu na vrh. Šunka bi u ovom slučaju trebala predstavljati jednjak, a voda slinu.

Zatim dr. Youn pokazuje kako baterija i meso izgledaju nakon što prođu dva sata i mnogi će se složiti da je to poprilično šokantan i zabrinjavajući prizor. Nakon tri sata kiselina u bateriji gotovo je probušila rupu kroz šunku, prenosi index.hr.

@tonyyounmdWhy You Shouldn’t Swallow a Battery! #learnontiktok #tiktokpartner #battery #batteryacid #experiment

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Iako su pojedinci zbijali šale o tome kako su “baš planirali pojesti bateriju za ručak”, javili su se i oni koji su imali iskustva s gutanjem ove opasne stvari.

“Progutao sam bateriju kad sam imao osam godina i nikada to nisam nikome rekao. Prilično sam siguran da je nikad nisam izbacio, a imam 19 godina”, napisao je jedan od njih.

Youn je vrlo brzo odgovorio onima kojima je sve ovo bilo smiješno: “Znam da se ovdje puno šalim, ali ovo nije šala. Baterije držite podalje od djece i kućnih ljubimaca. Mogu biti jako opasne!”

Kad baterija zaglavi u grlu, uzrokuje proizvodnu struju koja može potaknuti otpuštanje otrovne hemikalije poput alkalnog elektrolita. To može dovesti do unutarnjih oštećenja koja mogu uzrokovati opekotine u roku od samo nekoliko sati. Čak i ako bateriju izvadite iz tijela, šteta može biti nepovratna, piše Independent(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,