Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lako se debljate i krhkog ste zdravlja? Možda imate višak estrogena

Preuzmite sliku

Američka autorica Beth Blair ispričala je za magazin Shape kako joj je njena trenerica, prvi put kad ju je vidjela, savjetovala da ode provjeriti nivo estrogena. 

Test je pokazao da joj je razina estrogena iznimno visoka, posebno za ženu njene dobi (37). Zanimalo ju je kako je trenerica znala da se treba testirati.

Osobna trenerica Tomery objašnjava da žene (i ponekad muškarci) s viškom estrogena imaju tendenciju zadržavanja masnih naslaga u središnjem dijelu tijela i na bokovima. S obzirom na to da je Blair pravi primjer takvog tijela, trenerica je odmah znala o čemu je riječ.

“Znači li to da sam jako ženstvena”, upitala je šaljivo Beth liječnike.

Ipak, s viškom estrogena se nije za šaliti jer može povećati rizik za visoki krvni pritisak, ciste na jajnicima, depresiju, pojačani PMS, rak maternice i dojke te razne promjene na grudima.

Ljekari su joj savjetovali da promijeni prehranu i izbaci sojino mlijeko koje je dotada pila svaki dan. Žene koje imaju previše estrogena trebaju izbjegavati namirnice koje su bogate fitoestrogenom, kao što je soja.

Po savjetu svoje trenerice, Beth je prestala kupovati voće i povrće u prodavnicama i počela jesti samo provjerene i domaće namirnice. Otkada se odrekla alkohola počela je redovno vježbati i uzimati vitamine te se osjeća kao nova osoba, kaže Blair. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,