Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Križne alergije: Alergični ste na ambroziju – onda lubenice nisu dobra ideja

Preuzmite sliku

Uz probleme koje inače izazivaju alergije, alergičarima prijeti još veća opasnost – križna alergija. Pelud određenih bilja ima sličan sastav kao proteini u hrani, a imunitet teško razlikuje jedno od drugog…

Uzrok križne alergije su proteini u hrani, koji su strukturno slični bez obzira nalazili se u biljkama u prirodi ili u namirnicama koje čovjek jede, da imunološki sistem ne može prepoznati razliku između peludi breze i, na primjer, kore marelice. U tim slučajevima imunološki sistem reaguje na protein kao da je alergen i uzrokuje dobro poznate simptome alergije – svrbež, suzne oči, kihanje i natečenost lica.

Križna reaktivnost je sposobnost protutijela koje je specifično za jedan antigen da reagira s drugim srodnim antigenom. Ako pojedemo nešto što je po antigenom sastavu slično inhalacijskom alergenu, može doći do pojačane reakcije na tu namirnicu.  Oko 10 posto svjetske populacije pati od križnih reakcija, a najčešći krivci za križnu alergiju su jabuke, kruške, trešnje i breskve.  U tablici donosimo najčešće križne reakcije između peludi i namirnica:

  • Ako čovjek alergičan na pelud breze pojede nešto što je po antigenom sastavu slično tom alergenu, može doći do pojačane reakcije na tu namirnicu. Tako ljudi alergični na pelud breze trebaju biti oprezni s jabukama, šljivama, marelicama, kruškama, ali i bademima te lješnjacima.  Kako bi se umanjile posljedice križnih alergija stručnjaci savjetuju da se voće i povrće ne jede sirovo, već da se kuha, da alergičari ne upotrebljavaju mikrovalne  za obradu hrane  te da izbjegavaju alkohol i tjelovježbu. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje