Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus: Lažni zdravstveni savjeti koje trebate zanemariti

Preuzmite sliku

Koronavirus se pojavljuje u većini zemalja širom svijeta i trenutno nema poznatog lijeka. Nažalost, to nije zaustavilo niz zdravstvenih savjeta, u rasponu od beskorisnih, ali relativno bezopasnih, do potpuno opasnih, piše BBC.

Na društvenim mrežama se pojavljuju razni savjeti i preporuke kako da se zaštite od virusa, a ovo su neki od od njih koji su beskorisni, prenosi Tuzlanski.ba.

Bijeli luk

Na Facebooku se dijeli puno postova koji preporučuju jesti bijeli luk da bi se spriječila infekcija. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da iako je to “zdrava hrana koja može imati neka antimikrobna svojstva”, nema dokaza da jedenje bijelog luka može zaštititi ljude od novog koronavirusa. U mnogim slučajevima ove vrste lijekova same po sebi nisu štetne, sve dok vas ne sprječavaju da slijedite medicinske savjete koji se zasnivaju na dokazima. Ali oni imaju potencijal da budu. Južni kineski jutarnji post objavio je priču o ženi koja je morala da prima bolničko liječenje zbog teško upaljenog grla nakon što je pojela 1,5 kilograma sirovog bijelog luka.

Čudesni minerali’

YouTuber Jordan Sather, koji ima više hiljada pratilaca na različitim platformama, tvrdi da “čudotvorni mineralni dodatak”, zvan MMS, može “izbrisati” koronavirus. Sadrži hlor dioksid – sredstvo za izbjeljivanje. Sather i drugi promovisali su supstancu i prije izbijanja koronavirusa, a u januaru je objavio da “ne samo da je klor dioksid (aka MMS) učinkovit ubica ćelija raka, nego može i izbrisati koronavirus”. Prošle godine, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na opasnosti po zdravlje pijenja MMS-a. Zdravstvene vlasti u drugim zemljama također su objavile upozorenja o tome. FDA kaže da “nije svjesna nijednog istraživanja koje bi pokazalo da su ti proizvodi sigurni ili efikasni u liječenju bilo koje bolesti”. Upozorava da konzumiranje istih može uzrokovati mučninu, povraćanje, proliv i simptome jake dehidracije.

Domaći čistač ruku

Bilo je mnogo izvještaja o nedostatku gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa. Kako su se u Italiji pojavila izvješća o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama. Ali ti su recepti, navodni kanapići za jedan od najpopularnijih brendova u zemlji, bili za dezinfekcijsko sredstvo pogodnije za čišćenje površina i, kako su istakli naučnici, nisu prikladni za upotrebu na koži. Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente, koji ih čine nežnijim na koži, pored sadržaja 60-70% alkohola. Profesorica Sally Bloomfield, sa Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne vjeruje da biste mogli napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće – čak i vodka sadrži samo 40% alkohola. Za čišćenje površina američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da bi najčešće dezinfekciona sredstva u domaćinstvu trebala biti efikasna.

Piće srebra

Upotreba koloidnog srebra promovisana je u emisiji američkog televangelista Jima Bakkera. Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendirane u tečnosti. Gost emisije tvrdio je da rješenje ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati (iako je priznao da još nije testirano na Covid-19). Ideja da bi to mogao biti efikasan tretman koronavirusa široko je podijeljena na Facebooku, posebno od strane grupa “medicinske slobode” koje su duboko sumnjive prema uobičajenim medicinskim savjetima. Zagovornici koloidnog srebra tvrde da može liječiti sve vrste zdravstvenih stanja, djelovati kao antiseptik i tvrditi da pomaže imunološkom sistemu. Ali postoji jasan savet američkih zdravstvenih vlasti da nema dokaza da je ova vrsta srebra efikasna za bilo koje zdravstveno stanje. Ono što je još važnije, može prouzrokovati ozbiljne nuspojave uključujući oštećenje bubrega, napadaje i argiriju – stanje zbog čega vam koža postaje plava. Kažu da, za razliku od željeza ili cinka, srebro nije metal koji ima bilo kakvu funkciju u ljudskom tijelu.

Voda za piće svakih 15 minuta

Jedan post, kopiran i zalijepljen sa više Facebookovih računa, citira “japanskog ljekara” koji preporučuje pitku vodu svakih 15 minuta kako bi se isprao svaki virus koji bi mogao ući u usta. Verzija na arapskom jeziku podijeljena je više od 250.000 puta. Profesor Bloomfield kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će to pomoći. Virusi koji se prenose u zrak ulaze u tijelo putem dišnih puteva kada udišete. Neki od njih mogu vam proći u usta, ali čak i stalno konzumiranje vode neće vas spriječiti da uhvatite virus. Bez obzira na to, pitka voda i zadržavanje hidratacije uglavnom su dobar medicinski savjet.

Zagrijati vodu i izbjegavati sladoled

Savjeti sugerišu da toplina ubija virus, od preporuke za piće do vruće vode do kupanja ili kupke za sušenje kose. Jedan post, koji su kopirali i zalijepili deseci korisnika društvenih medija u različitim zemljama – i lažno se pripisuju Unicefu – tvrdi da će pijenje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kaže da treba izbjegavati sladoled. Charlotte Gornitzka, koja radi za Unicef ​​na dezinformacijama s koronavirusom, kaže: “Čini se da je nedavna pogrešna internetska poruka koja izgleda kao Unicef ​​komunikacija ukazuje da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprječavanju nastanka bolesti. To je naravno, u potpunosti neistinite. ” Znamo da virus gripe tokom ljeta ne preživljava izvan tijela, ali još ne znamo kako toplina utiče na novi koronavirus.

Pokušaj zagrijavanja tijela ili izlaganja suncu vjerovatno kako bi ga učinili nepristupačnim virusom – potpuno je neučinkovit, izjavio je prof Bloomfield. Jednom kada se virus nađe u vašem tijelu, ne postoji način da ga ubijete vaše tijelo se mora samo boriti protiv njega. Izvan tijela, “da biste aktivno ubili virus potrebne su vam temperature od oko 60 stepeni”, kaže profesor Bloomfield. Pranje posteljine ili peškira na 60 stepeni dobra je ideja, jer to može ubiti bilo koje viruse u tkanini. Ali to nije dobra opcija za pranje kože. Ako imate vruću kupku ili pijete vruće tečnosti, neće promijeniti vašu stvarnu tjelesnu temperaturu, koja ostaje stabilna ukoliko već niste bolesni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje