Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konzumacija orašastih plodova poslije četrdesetih smanjuje rizik od demencije

Preuzmite sliku

U istraživanju provedenom na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru i objavljenom u časopisu “Age and Aging”, približno 17 hiljada ljudi praćeno je od 1993. do 2016. godine, a njihove kognitivne funkcije procjenjivane su ovisno o njihovoj prehrani.

Istraživači su primijetili da su ljudi koji su jeli orašaste plodove dva puta sedmično ili češće od 40-ih godina nadalje imali 20 posto manje šanse da imaju problema s pamćenjem nakon 60-ih u odnosu na one koji su jeli manje od jednom mjesečno orašaste plodove.

Istraživanje je pokazalo da čak i oni koji su jeli orašaste plodove jednom sedmično imali su 19 posto manje šansi da imaju cerebralnu disfunkciju nakon 60. godine.

Poznato je da ovo nije prvo istraživanje koje pokazuje da orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i badema mogu smanjiti rizik od demencije u starosti. U istraživaju koje je 2019. sprovelo Sveučilište Južne Australije s približno 5.000 ljudi starijih od 55 godina, pokazano je da konzumacija samo 10 grama orašastih plodova dnevno može poboljšati moždane funkcije do 60 posto i smanjiti rizik od demencije.

Najčešći rani simptomi demencije navedeni su kao gubitak pamćenja, problemi sa koncentracijom, poteškoće u obavljanju dnevnih rutina, poteškoće u praćenju govora ili pronalaženju prave riječi, zbunjenost u vremenu i mjestu i promjene raspoloženja. Navodi se da ovi simptomi obično započinju blago, a vremenom se pogoršavaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje