Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je opasan ugriz krpelja i kako se zaštititi?

Preuzmite sliku

Virusna bolest koju ubodom prenosi zaraženi krpelj naziva se krpeljni meningoencefalitis, a ima sezonski karakter te se tako češće pojavljuje u periodu od proljeća do jeseni. Krpeljni meningoencefalitis (KME) prenosi se uglavnom krpeljima koji su upravo u tom periodu godine najviše aktivni.

Ovom virusom bolesti može se zaraziti bilo ko, no s obzirom na to da je uzrok najčešće ubod krpelja, više se pojavljuje kod osoba koje borave u prirodi ili se bave poljoprivredom. Postoji evropska i azijska virusna bolest krpeljnog meningoencefalitisa. Evropska varijanta bolesti je mnogo blaža, dok azijska za posljedicu može imati i smrt zaražene osobe.

Kako se prenosi krpeljni meningoencefalitis?

Najčešći način prijenosa krpeljnog meningoencefalitisa je ubod krpelja, paučnjaka iz reda grinja koji za razvoj i razmnožavanje treba krv. Upravo to je razlog zašto živi kao nametnik na toplokrvnim bićima. U smislu virusne bolesti nije problematično to što pije krv, već to što luči slinu za vrijeme hranjenja krvlju.

Krpelj za vrijeme boravka na čovjeku ili životinji pije krv, a za to vrijeme preko sline može unijeti uzročnika bolesti u organizam. Što duže se krpelj nalazi na koži i što više se hrani, to je veća šansa za će se domaćin zaraziti krpeljnim meningoencefalitisom. Ljudi preko krpelja mogu dobiti krpeljni meningoencefalitis, a na pse krpelji prenose piroplazmozu ili babeziozu pasa te erlihiozu pasa.

Za sada još nije poznat slučaj prijenosa ove virusne bolesti s čovjeka na čovjeka.

Simptomi uboda krpelja

Ubod krpelja koji zarazi domaćina može imati ozbiljne upalne simptome, ali većina zaraženih uopšte ne razvije bolest. Ako se bolest razvije, ona kreće polako i ima različite faze s nekoliko različitih simptoma. Iako kod većine bolesnika krpeljni meningoencefalitis ima blagi tok, ovo su neki od simptoma koji se mogu prepoznati.

U prvoj fazi koja se pojavljuje u prvih desetak dana nakon zaraze dolazi do simptoma sličnih gripi koji traju oko sedam dana. To su:

-opšta slabost
-glavobolja
-povišena tjelesna temperatura
-bolovi u mišićima
-osjećaj težine tijela

Nakon toga slijedi period latencije u trajanju do 10 dana za vrijeme koje se ne pojavljuju simptomi. Kod malog broja bolesnika se nakon ove faze naglo pojavljuje meningoencefalitička faza koja može imati teške simptome i posljedice.

To su:

-upala mozga
-upala moždanih ovojnica
-upala leđne moždine
-paraliza dišne muskulature
-smrt
-Zaštitite se od krpelja

Krpeljni meningoencefalitis, iako u većini slučajeva ima samo blage simptome, može biti vrlo opasan i nužno je zaštititi se od mogućnosti zaraze. Zaštita je posebno važna kod osoba koje mnogo borave u prirodi, posebno na području gdje se nalaze niske trave, nisko grmlje, raslinje ili šikare, prenosi N1.

Za dobru zaštitu potrebno je koristiti repelente koji odbijaju insekte od kože te nositi svjetlu odjeću kako bi se na njoj bube lakše raspoznale i maknule. Ako je moguće, nosite duge nogavice i rukave kako bi što manji dio kože bio dostupan krpeljima.

Tokom boravka u prirodi izbjegavajte provlačenje kroz šikarje i grmlje te dobro provjerite cijelo tijelo kada prođete dio puta, a posebno kada stignete kući. Ponekad je potrebno da vas pregleda druga osoba, a u tom pregledu najviše pripazite na pregibe zglobova ili manje dostupna mjesta poput kože iza uške, pazuhe, prepone, pupak, vlasište..

Osim fizičke zaštite za vrijeme boravka u prirodi, moguće je i cijepiti se protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Ono se posebno preporučuje osobama koje rade u prirodi i uglavnom se provodi zimi.

Sigurno uklanjanje krpelja

U nekim slučajevima se krpelji mogu uhvatiti za kožu pa ih je potrebno što prije ukloniti. Uklanjanje krpelja može biti nespretno jer se radi o malom biću koje bi se moglo migoljiti kod vađenja. Ako na tijelu uočite krpelja koji se već primio, obavezno ga uklonite, no ako ne znate kako to učiniti sami, radije se obratite ljekaru.

Ovo je postupak kako izvaditi krpelja:

-uhvatite ga pincetom uz samu kožu
-izvadite ga rotacijom i izvlačite ga jako polako
-nakon izvlačenja mjesto gdje se nalazio dezinfikujte i operite
-ako nakon uklanjanja u koži ostane dio (rilce) odstranite ga sterilnom iglom

Moguće je da se pojavi crvenilo nakon uklanjanja krpelja na mjestu uboda, no ono bi trebalo brzo trebalo nestati. Ako se crvenilo pojavi nakon nekoliko dana ili mjesto uboda izazva bol, obratite se svom ljekaru kako bi se napravila dijagnoza i provjerilo radi li se o zarazi krpeljnim meningoencefalitisom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje