Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koje infekcije u trudnoći mogu naškoditi bebi?

Preuzmite sliku

Posteljica služi kao barijera koja čuva bebu u maternici, ali neki virusi i bakterije mogu da je prođu i oni mogu da naude bebi. Neke od infekcija koje mogu da naškode bebi su rubela, toksoplazmoza i listerioza…

Šta je to toksoplazmoza?

Riječ je o infekciji koju prenose životinje, najčešće mačke, a njeni uzročnici, Toxoplasma gondii, mogu se naći u izmetu mačke, sirovom mesu i nepasterizovanom kozjem mlijeku, kao i u ostacima zemlje na neopranom voću i povrću. Simtomi su blagi i podsjećaju na običnu prehladu. Ako mislite da ste mogli imati ovu infekciju, njene posljedice po bebu mogu biti veoma ozbiljne – od zastoja u rastu, do zaostajanja u mentalnom i fizičkom razvitku, pobačaja ili intrauterine smrti ploda. Da bi se vidjelo da li ste imali skoru infekciju, potrebno je provjeriti antitijela u vašoj krvi, nakon čega će vaš ljekar procijeniti da li su potrebna dalja ispitivanja i eventualna terapija ploda.

Da li herpes može da naškodi mojoj trudnoći?

Zavisi od vrste herpesa – postoje dvije vrste – tip 1 i tip 2. Tip 1 je onaj koji se nalazi na usnama, a tip 2 je onaj koji se nalazi na genitalijama, a oba imaju slične simptome – mjehuriće koji prvo svrbe a kad puknu peckaju. Herpes na usnama se uglavnom javi ranije u životu i ako se pojavi opet za vrijeme trudnoće, ne treba da brinete. Što se tiče tzv. “genitalnog herpesa”, o njegovoj pojavi prije trudnoće treba da obavestite ljekara, koji će pratiti stanje tokom trudnoće. U slučaju da imate aktivnu infekciju oko termina porođaja, ljekar će odlučiti da li je potrebno uraditi carski rez, da bi se izbjegao rizik inficiranja bebe.

Da li urinarne infekcije mogu da naškode mojoj trudnoći?

Urinarne infekcije su relativno česte u trudnoći i manifestuju se učestalim mokrenjem, pečenjem pri mokrenju, bolom u predjelu bubrega, pa čak i pojavom krvi u urinu, uz temperaturu. Ukoliko imate te simptome, potrebno je da uradite pregled mokraće da bi se vidjelo da li imate bakterije i koje su, nakon čega će se dati odgovarajući antibiotici. Teške urinarne infekcije mogu da dovedu do pokretanja drugih komplikacija, poput prijevremenih kontrakcija i sljedstvenog pobačaja ili prijevremenog porođaja, te je važno da se liječe. Ako osjetite da imate takve tegobe, javite se ljekaru, a dok ne dobijete odgovarajuće lijekove, pijte što više tečnosti, nezaslađene i negazirane, a kao vrlo dobar se pokazao i uvin čaj. Bitno je da pijete što više tečnosti, da bi se “ispirali” bubrezi i mokraćni putevi. (mamaibeba.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,