Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koja vrsta meda je najbolja kod kašlja, koji pomaže kod infekcija, koji smanjuje nadutost?

Preuzmite sliku

Med je jedan od najcjenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač, već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zarastanja rana.

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80 posto sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20 posto od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno dejstvo na čovjekovo zdravlje.

Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Vrste meda

Bagremov med

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog ukusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno dejstvo, djeluje blagotvorno na jetru i probavni sistem.

Žalfijin med

Svijetložut, ugodnog ukusa. Deluje blagotvorno na proces probave i čitav probavni sistem, ima antioksidativno dejstvo zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u liječenju rana, borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kestenov med

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast ukus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B grupe i vitaminom C.

Livadski med

Med od raznog livadskog cveća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zarastanju rana, deluje blagotvorno na probavni sistem.

Lavandin med

Bogatog ukusa, boja se može razlikovati od svjetlije prema tamnijoj. Kao i ostale vrste, pomaže u funkcionisanju gornjih disajnih puteva, deluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće dejstvo, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

Jeste li znali?

Pčele proizvode med više od 150 miliona godina.

Za pola kilograma meda treba 556 pčela i dva miliona cvjetova.

Med se nikada ne pokvari.

Zbog visokog udjela fruktoze, med je 25 posto slađi od šećera.

Da bi napravile med, pčele skladište sakupljeni nektar u saće, a zatim ga isparavaju mašući krilima.

Prije nego što su se razvile biologija i botanika, ljudi su mislili da se cvijetni nektar pretvara u med posebnom čarolijom.

Med je osnovna hrana pčela. Razlog zbog kojeg su medonosne pčele toliko zauzete skupljanjem nektara s cvjetova jeste stvaranje dovoljnih zaliha hrane za svoju koloniju tokom zimskih mjeseci.

Med ima sličan sastav antioksidansa zdravih za srce poput špinata, piše Ordinacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: