Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kofein prije vježbanja može povećati sagorijevanje masti

Preuzmite sliku

Želite li sagorjeti više masti, pola sata prije početka treninga popijte kafu, kažu naučnici, koji su, na temelju manjeg istraživanja provedenog na 15 mlađih muškaraca zaključili da tri miligrama kafe po kilogramu tjelesne težine ubrzava sagorijevanje masti tokom vježbanja, piše Medical News Today.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) zdravim osobama preporučuje da u organizam dnevno ne unose više od 400 miligrama kofeina, što je otprilike četiri ili pet šalica. Pritom treba voditi računa o tomu da neki ljudi različito metaboliziraju kofein i osjećaju negativne učinke već pri konzumiranju manjih količina kave. Prosječna šolja kafe sadrži oko 100 miligrama kofeina.

Kafa se kao stimulans često povezuje s boljim sportskim rezultatima, premda naučni dokazi iza te teorije nisu onako sveobuhvatni kakvi bi trebali biti. Pregled 21 metaanalize objavljene 2019. godine upućuju na to da kofein može povećati performanse vježbanja tako da povećavaju anaerobnu snagu, aerobnu izdržljivost te mišićnu snagu i izdržljivost. Podaci su pokazali i da je pozitivan učinak kofeina na ove markere izvedbe izraženiji tijekom aerobnih nego tijekom anaerobnih vježbi.

Da bi istražili na koji način kofein poboljšava sagorijevanje masti, naučnici s Odjela za fiziologiju španjolskog Sveučilišta u Granadi ispitali su učinak unosa kofeina na maksimalnu brzinu oksidacije masti u aktivnih mlađih muškaraca tpkom umjerenog treninga. Petnaest dobrovoljaca prosječno starih 32 godine sudjelovalo je tokom četiri sedmice u četiri testa. Pritom su u osam ujutro i u 17 sati dobivali placebo te istodobno i kofeinske suplemente, a nakon pola sata započinjali su s vježbanjem. Rezultati su pokazali da se nakon konzumiranja kofeina u ispitanika sagorijevanje masti tokom jutra povećalo za 10,7 posto te za čak 29 posto poslijepodne, rekao je Francisco José Amaro-Gahete, naučnik sa španskog sveučilišta.

Razlika ne začuđuje jer je i po cirkadijalnom ritmu sagorijevanje masti ujutro niže nego poslijepodne. Španski naučnici kažu da je konzumacija jake šalice kave ili ekvivalentne količine kofeina neposredno prije umjereno intenzivnog aerobnog treninga u poslijepodnevnim satima najučinkovitija kada je posrijedi maksimalno sagorijevanje masti u organizmu. S obzirom na to da se radi o studiji s relativno malim brojem sudionika prerano je za konačne zaključke, ali rezultati jasno pokazuju da poveznica postoji.

“Rezultati upućuju na to da kombinacija jednokratnog konzumiranja kofeina i poslijepodnevna vježba umjerenog intenziteta pospješuju sagorijevanje masti”, zaključili su naučnici u časopisu International Society of Sports Nutrition.

No treba imati na umu da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati i neugodne nuspojave, poput nesanice, nervoze, tjeskobe, ubrzanog rada srca, mučnine i glavobolje. Za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput nepravilnog srčanog ritma kofein može pogoršati simptome povezane s bolestima. Osobe koje strahuju da bi konzumacija kofeina mogla pogoršati njihovo zdravstveno stanje, prije konzumacije napitaka s kofeinom trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje