Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kineski biološki sat: Otkrijte koji organ ne radi kako treba

Preuzmite sliku

Ljekar kineske medicine pacijenta će najprije pitati u koje doba dana se pojavljuju poremećaji u tijelu. Po tome će znati u kojem dijelu tijela je zdravstveni problem

 • organi-vrijeme-kineski-biološki-sat
 • Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz dijelove našeg tijela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom dijelu. Tada su funkcije tog dijela tijela najbolje i ako postoji neki problem, simptomi će u tom periodu biti najizraženiji.

  Ljekar kineske medicine pacijenta će najprije pitati u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u tijelu. Po tome će znati u kojem dijelu tijela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gdje je previše energije, što, također, nije dobro, piše pathways4health.org.

  Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, primjerice umor, bolovi i ostalo. Također, dobro je zabilježiti i vrijeme u kojem se ima najviše energije i kad se budi tijekom noći, i to ukazuje na problem s određenim dijelom tijela.

  Vrijeme maksimalne funkcije (12 sati nakon toga funkcija je najmanja):
  5 do 7 sati – debelo crijevo
  7 do 9 sati – želudac
  11 do 13 sati – srce
  13 do 15 sati – tanko crijevo
  15 do 17 sati – mokraćni mjehur
  17 do 19 sati – bubrezi
  19 do 21 sat – srčani omotač
  21 do 23 sata- trostruki grijač (termoregulacija)
  23 do 1 sat – žučni mjehur
  1 do 3 sata – jetra
  3 do 5 sati – pluća

  Kada jedan organ je na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižoj energetskoj razini. Na primjer, između jedan i tri sata jetra dostigne svoj vrhunac, a tanko crijevo je na najnižoj razini energije. Zato, ako jedemo kasno u noći, hrana se ne apsorbira dobro u tankom crijevu.

  Znači, treba izbjegavati neke aktivnosti u vrijeme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,