Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kakve kreme za sunčanje birati za djecu

Preuzmite sliku

Najnovija istraživanja pokazala su kako 80 posto UV zračenja primamo do 18 godine, a iz toga je jasno da djecu od sunca itekako treba zaštititi

Razlog zašto djeca primaju najviše UV zraka jest što je njihova koža tanja nego kod odraslih i nema u potpunosti razvijen pigmentacijski sustav. Upravo zato, vrlo je važno da svoje klince i klinceze zaštitite od sunca, čak i ako boravite u hladu tijekom najopasnijeg dnevnog razdoblja, od 10 do 17 sati.

Ultraljubičaste zrake sunca ne mogu se vidjeti golim okom, ali nam mogu jako naštetiti. Tri su osnovna tipa ultraljubičastih zraka su UVA, UVB i UVC, od kojih su prve dvije opasne za kožu. Mnogi zaboravljaju da štetne sunčeve zrake lako prolaze kroz krošnje pa čak i oblake pa uvijek treba biti na oprezu.

Krema za sunčanje uvijek višeg zaštitnog faktora (od 30 na dalje) nanosi se barem pola sata prije nego će dijete izaći na sunce i na deklaraciji provjerite da štiti od UVA i UVB zraka.

Opće je pravilo da kremu treba nanositi svaka dva sata, a ako se primjerice kupate, ponovite to nakon brčkanja u moru jer se zaštitni sloj isprao, a vodootporna krema za sunčanje ne postoji. Današnje kreme za sunčanje puno su kvalitetnije, posebno one za djecu. Pri nanošenju kreme pak obratite pozornost na ramena, nos, usne i uši koji obično prvi pocrvene, a najizloženije dijelove tijela poput lica, koje je izloženo direktno suncu čak i dok plivamo, treba posebno dobro namazati, nešto debljim slojem.

Razlika između mineralnih i mehaničkih filtera u kremama

Osim što ne sadrže štetne sastojke poput parabena, postoje i one s mineralnim filterima te su puno primjerenije osjetljivoj dječjoj koži nego one s mehaničkim filterima.
Mineralni filteri djeluju kao ogledala jer zbog sastojaka poput titan dioksida i cink oksida ostaju na površini kože i reflektiraju štetno UV zračenje. Kreme za sunčanje s hemijskim filterima nemaju efekt ogledala već se direktno upijaju u kožu, a kod osjetljive kože kao što je dječja mogu izazvati neželjene pojave poput osipa, crvenila i alergija. (tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,