Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kakve kreme za njegu kože trebate izbjegavati tokom ljeta?

Prije nego što zatvorite svoj kofer i krenete na željeni odmor, provjerite da li vaša omiljena krema ne šteti vašoj koži.

Njega kože u ljetnoj sezoni treba značajno da se razlikuje od one koju koristite drugim danima u toku godine. Važno je zapamtiti da je, kada odmarate na suncu, vaša koža često izložena raznim vrstama iritacija. Vrući sunčevi zraci u kombinaciji sa nekim sastojcima u kozmetici mogu stvoriti štetnu mješavinu, piše Ženski magazin.

Provjerite šta treba izbjegavati!

Retinol i vitamin C

Vitamin C, retinol i sunce su rizična kombinacija. Imaju piling efekat koji može dovesti do iritacije kože i gubitka boje tokom sunčanja. Štaviše, voćne kiseline, koje spadaju u grupu najpopularnijih supstanci koje se nalaze u kozmetici, zbog netolerancije intenzivnog izlaganja suncu, mogu izazvati upalne reakcije na koži, kao što su svrab ili pjegice. Najmanje iritirajući oblik retinola je tzv. retinaldehid. Ako ga nađete u sastavu svoje omiljene kreme – lako ćete je ponijeti sa sobom na odmor.

Alkohol i druga foto otrovna jedinjenja

Većina nas voli senzualne mirise krema i balzama ili zavodljivu aromu eteričnih ulja. Nažalost – ljeti je bolje posegnuti za nepatentnom kozmetikom. Zašto? Svježi balzami, parfemi ili losioni sadrže foto-toksične supstance koje, kada su izložene suncu, mogu izazvati pretjeranu osjetljivost i diskoloraciju kože. Kreme i druga kozmetika koja sadrži alkohol reaguje slično. Iz tog razloga je sigurnije koristiti dezinfekciona sredstva koja se koriste za dezinfekciju rana i proizvode protiv akni uveče prije spavanja, a ne pred izlazak na sunce.

Kancerogene supstance u specijalizovanim kremama za sunčanje

Iako UV filteri koji se nalaze u specijalizovanim kremama za sunčanje štite našu kožu od prekomjernog izlaganja sunčevoj svjetlosti, ona takođe sadrže brojne toksične materije opasne po zdravlje i stanje naše kože. Brojne hemikalije, parabeni, hemijski rastvarači i naftna ulja su samo dio njih. Oni izazivaju rast ćelija raka i blokiraju formiranje vitamina D. Čuvajte se kozmetike, koja sadrži supstance sa čudnim, nerazumljivim imenima kao što su metil, propil, etil, butil, itd. i koristite prirodne kreme organskog porijekla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,