Srijeda, 21. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako trudnoća utiče na imunitet?

Ne mora nužno značiti da će trudnoća narušavati vaše zdravlje, štaviše, mnogo je bolesti koje u trudnoći poprime mnogo blaži oblik ili čak potpuno nestanu   

Zdrava trudnoća ovisi o mnogo faktora, no jedan od najvažnijih svakako je zdravlje trudnice. Za većinu žena trudnoća ne može uticati na pad imuniteta, no postoje i iznimke. U trudnoći se kod žena može pojaviti povećana osjetljivost na određene zarazne bolesti koje ujedno mogu bitno uticati na pad imuniteta.

Sezonske viroze i prehlade u prosjeku pet puta češće pogađaju trudnice u odnosu na žene koje nisu trudne. No, ne mora nužno značiti da će trudnoća narušavati vaše zdravlje, štaviše, mnogo je bolesti koje u trudnoći poprime mnogo blaži oblik ili čak potpuno nestanu. Reumatoidni artritis, alergije i migrene nerijetko u trudnoći dožive poboljšanje.

Ljekari stoga ponovno stavljaju naglasak na brigu o vlastitom zdravlju u trudnoći. Posvetite posebnu pažnju prehrani, tjelovježbi, dovoljno odmarajte i izbjegavajte stres, ali i mjesta koja bi mogla biti izvor zaraze.

Često do tegoba dolazi zbog ukidanja lijekova koje nije sigurno uzimati u trudnoći, pa je potrebno pronaći neko prihvatlivije, najbolje prirodno rješenje ili, ako imate sreće, shvatiti da su tegobe nestale barem u trudnoći. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,