Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako smanjiti želju za slatkim?

Preuzmite sliku

Jednostavne šećere bi trebali konzumirati što manje, ali to je često lakše reći nego učiniti.

Zbog toga se postavlja pitanje: kako smanjiti želju za slatkim?

Šećer je svuda oko vas, pa čak i u namirnicama za koje nikada ne bi rekli da ih sadrži. Jednostavni šećeri se razgrađuju brzo, a namirnice koje ga sadrže često imaju vrlo malo vitamina i minerala. Te namirnice uzrokuju nagli porast glukoze u krvi. Nakon određenog vremena, nivo glukoze u krvi se naglo smanjuje i uzrokuje pad energije i ponovnu želju za slatkim.

S druge strane, složeni šećeri se sporije razgrađuju, a namirnice koje ga sadrže imaju visoku razinu vitamina, minerala i vlakana. Takve namirnice su povrće, cjelovite žitarice, smeđa riža i slično. Nakon konzumiranja namirnica s složenim šećerom nema naglog pada glukoze u krvi, a razina energije je stabilna.

Smanjenje jednostavnih šećera iz jelovnika je za većinu ljudi puno teže no što se čini na prvi pogled. Čak i mala količina šećera brzo stvara želju za još više. Nagli prestanak konzumacije šećera često uzrokuje glavobolje, promjene raspoloženja,želju za slatkim i umor. Da sve bude još gore to dovodi do začaranog kruga promjene raspoloženja, gojaznosti i dijabetesa. To je dodatni razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati upravo jednostavne šećere.

Kako smanjiti želju za slatkim?

Prije svega, trebate biti svjesni da se šećer ne nalazi samo u kolačima, keksima i drugim slasticama koje konzumirate između obroka. Šećer se nalazi u većini hrane koja se svaki dan nađe na vašem jelovniku. Hljeb, voćni jogurti, umaci i preljevi za salatu također sadrže jednostavan šećer. Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete!

Velike količine šećera se nalaze i u gotovo svim pićima, osim vode. No, ono što je utjeha u tome ja da kada se jednom naviknete na običnu vodu ili čaj, nećete više posegnuti za slatkim napicima.

Savjeti:

1. Nemojte piti kafu kao zamjenu za obrok, posebice doručak. Smanjite unos kofeina koliko god je to moguće. Za početak ga možete zamijeniti zelenim čajem.

2. Pijte i prirodnu mineralnu vodu, jer nedostatak minerala može dovesti do povećane potrebe za slatkim.

3. Priuštite si više složenih ugljikohidrata. Jedite ugljikohidrate iz povrća!

4. Pokušajte imati cjelovite obroke u kojima su zastupljene sve hranjive tvari-proteini, ugljikohidrati (ne iz žitarica) i masti.

5. Bademi i orasi neka vam budu zamjena za uobičajeni međuobrok.

6. Koristite cimet. On će vam pomoći uravnotežiti razinu šećera u krvi. Možete ga dodati u smoothie, pa čak i slatki krumpir.

7. Zamijenite šećer sa prirodnom zamjenom za šećer steviom.

8. Osigurajte si dovoljno sna i odmora. Potreba za slatkim je neposredno povezana s nedostatkom sna. (kiwi.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,