Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako smanjiti rizik od povreda prilikom vježbanja

Preuzmite sliku

Prevencija je uvijek najbolje rješenje, stoga se pridržavajte ovih smjernica kako bi rizik od nastanka povreda sveli na minimum

U današnje vrijeme rekreativci rade sve intenzivnije treninge, koriste razne rekvizite i izvode zahtjevne vježbe često i s prilično velikim opterećenjima. Takav pristup treningu daje bolje rezultate, ali neminovno povećava rizik od nastanka ozljeda prilikom vježbanja, a budući da se takvi treninzi izvode u kontroliranim uvjetima, vrlo dobro možemo smanjiti taj rizik vodeći računa o kvalitetnom zagrijavanju te pravilnom vježbanju.

Prevencija je uvijek najbolje rješenje, stoga se pridržavajte ovih smjernica kako bi rizik od nastanka ozljeda sveli na minimum:

 • zagrijavanje
 • 1. Obavezno napravite zagrijavanje

  Zagrijavanje je jedna od najvažnijih preventivnih mjera, a obavezno ga je napraviti u uvodnom dijelu treninga prije svakog oblika vježbanja. Složenost zagrijavanja ovisi o tome koliko je trening intenzivan i koje aktivnosti sadrži, ali je uglavnom potrebno podignuti temperaturu tijela, razgibati zglobove i dinamično istegnuti mišiće.

  2. Pravilna izvedba vježbi

  Pravilna izvedba pokreta pri vježbanju mora biti prioritet, a sve ostalo dolazi nakon toga. Nemojte pretjerivati s opterećenjima, brojem ponavljanja, tempom izvede i ostalim faktorima intenziteta dok god u potpunosti ne savladate ispravne pokrete koje morate izvoditi. Rekreativci često misle kako su neke teške vježbe s utezima poput stražnjeg čučnja ili mrtvog dizanja opasne, ali zapravo puno su manje mogućnosti od ozljeda kod tih vježbi ako se pravilno izvode, nego kod sportskih aktivnosti poput nogometa ili košarke.

  3. Nemojte testirati svoje krajnje granice

  Vježbate li kao rekreativac zapravo nikada se ne biste trebali dovoditi do krajnjih granica izdržljivosti te pretjerivati s intenzitetom i opterećenjima koje postavljate pred sebe na treninzima, a posebice to ne valja činiti često i ako trenirate bez stručnog vodstva. Sportaši riskiraju puno trenirajući u takvim uvjetima ali oni znaju zašto, a vi sve vaše ciljeve možete ostvariti i bez maksimalnih napora.

  4. Ne vježbajte umorni

 • kardio-teretana
 • Ozljede se najčešće događaju kada je osoba umorna te nije sposobna vježbati s potrebnom razinom koncentracije. Odlazite li na trening kasno uvečer nakon napornog dana na poslu i mnogo ostalih obaveza, vodite računa o tome da se adekvatno hranite, unosite puno tekućine i da barem u neko drugo vrijeme dovoljno odmarate i spavate. Pomoći će i prirodni stimulansi poput kofeina ili zelenog čaja.

  5. Radite na svojoj posturi

  Ako postoji nekakav mišićni disbalans, ako su vam neki mišići previše kruti, ako niste dovoljno fleksibilni i mobilni, vježbajte s ciljem da to popravite. Loša postura i problemi u lokomotornom sustavu znatno povećavaju rizik od ozljeda, a posebice početnici moraju obratiti pozornost na korekciju svih posturalnih problema prije nego što ozbiljnije počnu vježbati.

  6. Ne štedite na rekvizitima i opremi za vježbanje

  Sprave, rekviziti i ostala oprema za vježbanje mora biti kvalitetna i ispravna jer ozljede često nastaju zbog loše opreme. Isto tako, prilagodite obuću primjerenu vašoj aktivnosti. Uredan prostor u kojem vježbate i kvalitetna oprema i obuća dodatno će smanjiti rizik od nastanka ozljeda. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,