Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako pušenje utiče na zdravlje očiju?

Preuzmite sliku

Popularno

Poznato je da pušenje uzrokuje karcinom i srčane probleme te da negativno utiče na gotovo svaki organ u tijelu. No negativne posljedice pušenja na zdravlje očiju i povezanost pušenja s gubitkom vida, manje su poznati problemi. Istraživanja su pokazala da ova nezdrava navika doprinosi oštećenjima oka koja mogu dovesti i do trajnog gubitka vida, prenosi dioptrija.hr.

Pušenje i katarakta

Katarakta ili mrena na oku jedan je od najčešćih uzroka lošijeg vida u svijetu i dio je prirodnog procesa starenja, ali dokazano je da pušači imaju duplo veću šansu za formiranje mrene.

Rizik se povećava ovisno o količini što znači da najzagriženiji pušači imaju još veće izglede suočiti se s ovim problemom u nekoj fazi svog života. Usporavanjem metabolizma u leći, postupno se gomilaju sitna oštećenja koja se sve teže sama popravljaju.

Naposljetku, zbog zgrušavanja očnih proteina dolazi do zamućivanja leće i povećanja njene tvrdoće što rezultira padom vidne oštrine i zamagljenim vidom. Iako je, u nekim slučajevima, dovoljno samo mijenjanje dioptrije kako bi se poboljšala vidna oštrina, operacija je jedino trajno rješenje u liječenju očne mrene.

Pušenje i makularna degeneracija

Makularna degeneracija odnosno degeneracija žute pjege je još jedan od vodećih uzroka gubitka centralne vidne oštrine koji je direktno povezan sa starenjem.

Iako je može uzrokovati čitav niz faktora poput izlaganja UV zračenju, slabosti mikrocirkulacije te genetske predispozicije, studije pokazuju da pušači imaju tri puta veće izglede razviti makularnu degeneraciju u poređenju s ljudima koji nikad nisu pušili.

Dobra vijest je da prestanak pušenja u bilo kojoj životnoj dobi, čak i u starijim godinama, značajno smanjuje rizik od degenerativnih promjena žute pjege. Vježbanje i pravilna prehrana su neke od metoda prevencije makularne degeneracije, jer se tako štiti od kardiovaskularnih bolesti koje pospješuju razvijanje ove očne bolesti.

 • Pušenje i upala uvee

  Isto tako, pušači imaju otprilike duplo veću šansu da dobiju uveitis, upalu uvee čija je glavna uloga transport krvi do oka i iz oka. S obzirom na dijelove oka koji su zahvaćeni upalom, razlikujemo prednji, intermedijalni, stražnji te panuveitis, a radi se o ozbiljnom problemu koji, ako se ne liječi, može uzrokovati glaukom i očnu mrenu.

  Uvea se sastoji od šarenice, cilijarnog tijela i žilnice, a smještena je između vanjskog i unutarnjeg sloja oka koji čini bjeloočnica s rožnicom odnosno mrežnica. Iritis zahvaća prednji dio oka ili šarenicu te se i naziva prednjim uveitisom i njegov je najčešći oblik. Intermedijalni uveitis zahvaća prednji dio cilijarnog dijela i zadnji dio mrežnice dok stražnji uveitis zahvaća žilnicu. Panuveitis zahvaća sve dijelove oka istodobno.

  Osim pušenja, mogu ga uzrokovati bolesti poput tuberkuloze, sarkoidoze, zaušnjaka, psorijaze, sifilisa te razni paraziti i ozljede oka, a glavni simptomi su mu crvenilo i bol oka, zamućivanje vida te plutajuće čestice („leteće mušice“) u vidnom polju.

  Pušenje i bolesti očiju

  Prema pisanju portala allaboutvision.com i eyefitvisioncenters.com, pušenje udvostručuje rizik od razvijanja brojnih problema s očima poput dijabetične retinopatije, suhih očiju, crvenih očiju i glaukoma.

  Sindromi poput suhih i crvenih očiju prisutni su i kod pasivnih pušača, a pogotovo kod korisnika kontaktnih leća. Glaukom ili povišeni očni pritisak još je jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Nastaje kao posljedica neravnoteže između stvaranja i oticanja očne vodice iz oka.

  Kako je očna jabučica zatvoren sustav, taj se pritisak prenosi na sve dijelove oka i pritišće vidni živac koji se oštećuje. Ranim otkrivanjem i liječenjem mogu se u potpunosti izbjeći štetne posljedice glaukoma, no na žalost, većina ljudi tek slučajno otkrije svoje probleme s glaukomom, često prilikom rutinskog pregleda za naočale.

  Primarno se liječi kapljicama, a u nekim slučajevima i operacijski. Dijabetička retinopatija je bolest mrežnice oka koja i posljedica je djelovanja povećane vrijednosti šećera u krvi na krvne žile oka.

  Oštećenje malih krvnih žila mrežnice koje pucaju, krvare i začepljuju se dovodi do gubitka protoka krvi u dijelovima mrežnice. Dok se raniji stadiji mogu liječiti lijekovima i laserom, posljednje rješenje u liječenju ove bolesti je operacijski zahvat vitrektomija.

 • Pušenje tokom trudnoće

  Pušenje tokom trudnoće može uzrokovati oštećenja na očima kod novorođenčadi. Valja naglasiti kako nisu ugroženi samo pušači, već i osobe koje su izložene pušačkom dimu.

  Prestanak pušenja, u bilo kojoj dobi, smanjuje rizik od nastanka ovih opasnih stanja oka. Dakle nikad nije kasno za uživanje u pogodnostima koje nudi zdrav život. Pušači bi trebali postaviti godišnju posjetu oftamologu kao prioritet jer pravovremeno otkrivanje navedenih problema može spriječiti da njihovo očno zdravlje nestane s dimom cigarete. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,