Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako prevazići strah od zubara

Popularno

Na ovo, kao i na druga psihološka pitanja vezana za fobije, strahove, blokade, ograničavajuće navike koje ne dozvoljavaju da obavljamo svakodnevne aktivnosti i obaveze, ne postoji jednostavan odgovor.

Bilo da je potrebno da odete na redovni stomatološki pregled, bilo da imate karijes na zubima, liječite cistu na zubu, imate problem sa paradontopatijom ili nekim drugim zubnim oboljenjem koji zahtijeva kontinuirani odlazak kod stomatologa na liječenje, strah od stomatologa može podići neprijatnost ovih stomatoloških intervencija i liječenja na mnogo viši nivo.

Ruku na srce, neke stomatološke intervencije zaista jesu neugodne, kao što su hirurško vađenje ummnjaka, ugradnja zubnog implanta i tako dalje. Međutim, mnoge druge intervencije i nisu.

Hajde da prođemo sve ovo kroz korake:

1. Raspitajte se kod prijatelja ili rodbine da li znaju nekog stomatologa specijalizovanog za vaš problem, nekoga u koga imaju povjerenja i znaju da je fin, ljubazan i strpljiv sa pacijentima. Naravno da se uvijek možete konsultovati na internetu i sami pronaći podatke o stomatološkim ordinacijama koje se nalaze u vašoj blizini.

2. Zakažite termin. Ukoliko ne biste voljeli da idete sami, neka termin bude u vrijeme kada će odgovarati i vašoj pratnji. Postarajte se da nakon stomatološkog pregleda nemate neke važne i neodložne obaveze.  U suprotnom, to će vas dodatno nepotrebno uznemiravati i dizati tenziju.

3. Nemojte otkazivati. Sjetite se, stomatolog je tu da vam pomogne. Bol neće prestati sam od sebe, a neliječena zubna oboljenja mogu dovesti do gubitka čitavog zuba.

4. Nemojte puno da razmišljate i razvijate filmove. Recite sebi: “Ako bude bilo strašno ili nepodnošljivo, tugovaću kad dodjem kući, možda bude baš sve okej, pa da ne brinem za džabe”.

5. Nekome znači da kod stomatologa uvijek ide u društvu sa nekim. To uopšte ne mora biti bliska osoba. Zamolite kolegu sa fakulteta ili posla da pođe sa vama, biće mu drago i zanimljivo da vam se nađe. Važno je da imate nekoga da vam pravi društvo, po potrebi skreće misli. (zenasamja.me)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,