Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako prepoznati krvne ugruške i kada se treba javiti ljekaru?

Preuzmite sliku

Popularno

Krvni ugrušci izuzetno su rijetka, ali moguća ozbiljna nuspojava AstraZenecine vakcine protiv covida-19. Kako prepoznati krvne ugruške, pročitajte u nastavku.

“Zaključili smo da bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo biti navedeno kao moguća nuspojava cjepiva”, rekla je u srijedu direktorica EMA-e Emer Cooke.

Koristi vakcina AstraZeneca i dalje su veće od rizika, saopćila je Evropska agencija za lijekove (EMA). Ipak, sigurnosni odbor agencije rekao je da je važno znati znakove mogućeg ugruška.

Krvni ugrušak nastaje kad se krv zgusne i stvori polučvrstu masu. Može biti koristan odgovor u zaustavljanju krvarenja u slučaju povrede, ali ugrušci mogu stvarati probleme ako zaustave protok krvi u vitalnom području.

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje u nogama, trbuhu i plućima. Većina krvnih ugrušaka povezanih s vakcinom AstraZeneca javila se u venama u mozgu ljudi koji su primili cjepivo.

Ti ugrušci, poznati kao tromboza cerebralnog venskog sinusa (CVST), mogu dovesti do moždanog udara, napadaja i smrti.

Kako prepoznati krvne ugruške

Do sada se većina prijavljenih ugrušaka javila kod žena mlađih od 65 godina unutar dvije sedmice od vakcinisanja.

Budući da je veća vjerovatnoća da će mladi iskusiti tu nuspojavu, britanski regulatori preporučuju da osobe ispod 30 godina ne uzimaju AstraZenecinu vakcinu, osim ako već nisu primili prvu dozu vakcine.

Simptomi krvnog ugruška uključuju nedostatak zraka i glavobolje. EMA je navela da se osobe koje su već primile vakcinu AstraZeneca trebaju javiti ljekaru ako iskuse neke od sljedećih simptoma:

– nedostatak zraka,

– bol u prsima,

– oticanje u nogama,

– bol u trbuhu (abdomenu),

– neurološke simptome koje uključuju zamagljen vid i trajne glavobolje. Neke nuspojave koje uključuju bol na mjestu uboda ili bol u tijelu su blage i normalne nuspojave u prvih nekoliko dana nakon cijepljenja i nisu razlog za zabrinutost.

Međutim, ako imate teže i dugotrajnije simptome u razdoblju od četiri do 20 dana nakon cijepljenja, trebali biste zatražiti ljekarsku pomoć, savjetuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Krvni ugrušci obično se liječe lijekovima protiv zgrušavanja, prenosi Science Alert, a komplikacije se mogu izbjeći ako se ugrušak rano uoči.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,