Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako prepoznati da li ste intolerantni na ugljikohidrate?

Preuzmite sliku

Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu bitku i dalje vodite, postoji velika vjerovatnoća da ste osjetljivi na ugljikohidrate. Šta to tačno znači?

Iznenađujuće je saznanje da postoje ljudi koji su osjetljivi na njih i imaju pretjerani fiziološki odgovor na šećere i ugljikohidrate.

Oni intenzivno žude za skrobom i slatkišima, a karakteriše ih nemogućnost da se zasite koja dovodi do prejedanja i rezultira brzim skladištenjem masti, prenosi N1.

Da, tako snažna reakcija na ugljikohidrate zaista postoji i mogla bi da bude zavisnost od ugljikohidrata.

Ako sumnjate da i vi pripadate ovoj grupi, postoji način da utvrdite da li imate i simptome koji su karakteristični za ovu vrstu osjetljivosti.

Simptomi 

Ukoliko ste gojazni, u vašoj porodici neko od članova ima dijabetes tipa 2, prije svega roditelji ili braća i sestre ili često žudite za slatkišima ili skrobom, trebalo bi da razmislite o ovoj vrsti osjetljivosti i to provjerite.

Jedete kada ste pod stresom, a najviše se debljate u području stomaka ili imate potrebu da spavate sat vremena nakon što pojedete grickalice ili obrok bogat ugljikohidratima, takođe može da ukaže na ovu osjetljivost.

Neki od simptoma su i ti da kada jedete međuobrok bogat ugljikohidratima, imate problema s ograničavanjem količine koju ćete pojesti ili često i dalje osjećate glad nakon obroka.

Ovo je jedan od načina na koji možete sami da provjerite da li osjetljivost postoji, međutim, test krvi je ipak mjerodavniji kao i razgovor sa ljekarom. To će vam značiti i pomoći da hranom, odnosno unosom pravih sastojaka i adekvatnim savjetom ljekara kontrolišete osjetljivost na ugljikohidrate, navodi Eat This, Not That. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,