Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako prehrana može pomoći u borbi protiv sindroma policističnih jajnika?

Preuzmite sliku

Iako je sindrom policističnih jajnika poprilično česta pojava, mnogo žena o njemu i dalje zna puno manje nego što bi trebale.

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonalni poremećaj žena u reproduktivnoj dobi, a iako pogađa svaku petu ženu, mnoge ni ne znaju da ga imaju. Ne zna se zbog čega sindrom policističnih jajnika pogađa neke žene, dok druge ne. Za kontinuiranu pojavu cisti na jajnicima zaslužan je hormonalni disbalans, no iako se zna šta je okidač, ljekari još uvijek ne znaju zbog čega kod nekih žena uslijed disbalansa dođe do razvoja sindroma, dok kod nekih ne. Sindrom je često nasljedan, ali ni to nije pravilo.

Dodatan problem je što je ovaj sindrom poprilično teško dijagnosticirati. Ne postoji jedan test koji bi jednostavno otkrio da imate sindrom policističnih jajnika, a upravo je to i glavni razlog zbog čega toliko puno žena pati zbog ovog sindroma, a bez da su toga svjesne. No, uz redovne preglede i neke simptome koji se gotovo uvijek pojavljuju (redovna pojava cisti, neredovan menstrualni ciklus), vaš bi doktor bez većih problema trebao moći utvrditi radi li se i kod vas o ovom sindromu.

Simptomi se, dapače, mogu drastično razlikovati. Zanimljivo je da velika većina žena smatra kako nema nikakve specifične simptome. A oni najčešći su masna koža i pojava akni, neredovne menstruacije koje često znaju izostajati ili kasniti, pretjerana dlakavost tijela i lica, gubitak i slabljenje kose te dobijanje na tjelesnoj težini. S problemima se nerijetko susreću i žene kada pokušavaju zanijeti, a s obzirom na neredovite ovulacije i povećanu opasnost od spontanog pobačaja.

Žene sa sindromom policističnih jajnika češće obolijevaju od depresije, a on može uticati i na druge zdravstvene tegobe. Ukoliko ga se ne tretira na vrijeme i na pravi način, sindrom policističnih jajnika može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, kao na primjer srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, te čak i karcinoma endometrija maternice. Upravo je iz tog razloga važno redovno odlaziti na preglede te, ukoliko vam je sindrom dijagnosticiran, tretirati ga na najbolji mogući način.

Prehrana u velikoj mjeri utječe na sindrom policističnih jajnika. Žene sa sindromom policističnih jajnika nerijetko imaju viši nivo inzulina od normalnog, a često u paketu s ovim sindromom dolazi i inzulinska rezistencija odnosno nemogućnost da tijelo efikasno koristi inzulin koji proizvodi. U tim slučajevima tijelo može pokušati ispumpati visoku razinu inzulina u nastojanju da održi nivo šećera u krvi normalnim, a previsoke razine inzulina mogu rezultirati time da jajnici proizvode više androgenih hormona poput testosterona, prenosi Story.hr.

Izulinska rezistencija može biti uzrokovana prekomjernom tjelesnom težinom, a može i otežati gubitak kilograma. Budući je gubitak suvišnih kilograma prvi korak u borbi protiv sindroma policističnih jajnika, i budući da hrana s visokim udjelom ugljikohidrata može otežati kontrolu inzulinske rezistencije, a time i gubitak kilograma, za žene s ovim sindromom pravilna prehrana je izuzetno bitna.

Kada kažemo pravilna prehrana, prvenstveno mislimo na namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata te one s visokim udjelom biljnih vlakana kao što su brokula, cvjetača, prokulice, kelj, lisnato povrće poput zelene salate, špinata i rukole, mahunarke, bademi, orasi, sjemenke bundeve, bobičasto voće, maslinovo ulje, masna riba bogata omega 3 masnim kiselinama, batat i bundeva.

Namirnice koje bi žene sa sindromom policističnih jajnika trebale izbjegavati su one prerađene, s visokim udjelima rafiniranih ugljikohidrata i šećera, a posebno hljeb i peciva, tjesteninu, kolače, grickalice, pizzu, razne mesne prerađevine, čokoladu i ostale slatkiše. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje