Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako pravilna ishrana može smanjiti stres?

Preuzmite sliku

Dijetetičarka Elif Karacanoğlu, stručnjak za zdravu ishranu, istakla je da se stres može umanjiti kroz zdravu prehranu. Pojasnila je na koji način se pravilnom ishranom mogu umanjiti efekti stresnog života.

Karacanoğlu kaže da svi karbohidrati potiču lučenje serotonina, poznatog i kao hormona sreće i dodaje: “Za doručak uzmite integralne žitarice, koje su bogate ugljikohidratima i sporo se probavljaju, osjećaćete se bolje. Ova vrsta ugljikohidrata će očuvati nivo šećera u krvi, ali će donijeti i osjećaj uravnoteženosti.

Na osnovu provedenih istraživanja, u osoba koje uzimaju veće količine vitamina C nivo hormona kortizola i krvi pritisak se lakše vraćaju na normalni nivo. Špinat je bogat izvor magnezijuma, koji smanjuje glavobolju i umor nastao zbog stresa.

Da bi ste stavili stres pod kontrolu, pojačajte prijateljstvo s ribom. Omega-3 masne kiseline, kojima obiluju losos i tunjevina, osim što mogu smanjiti koncentracije stresnih hormona, mogu pomoći i kod srčanih oboljenja i depresije. Ukoliko se želite osjećati bolje, priviknite se na ishranu u kojoj će makar dva puta sedmično biti zastupljena riba.

Jedan od načina da se smanji visok krvni pritisak je i dovoljan unos kalijuma. “U jednom osrednjem avokadu ili banani ima dovoljno kalijuma. Badem, primjerice, sadrži vitamin E i B, pa osim što može djelovati opuštajuće u slučaju stresa, može djelovati i stimulirajuće na imunološki sistem.

Sirovo povrće može pomoći da se stres smanji, na mehanički način. Konzumacija svježeg celera i mrkve potiče mišiće donje vilice na veći rad, što može umanjiti stres. (trt.net.tr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,