Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako povećan broj trombocita može da ukaže na karcinom?

Preuzmite sliku

Povećan broj trombocita u krvi samo po sebi je opasno stanje, ali kod nekih osoba može da predstavlja i vrlo rani pokazatelj karcinoma, tvrdi studija objavljena u The British Journal of General Practice.

Prema ovoj studiji, oko trećina pacijenata sa trombocitozom koji imaju karcinom pluća ili debelog crijeva nemaju nikakvih drugih simptoma karcinoma. Studija je proučavala medicinske kartone 40.000 pacijenata, a rezultati su pokazali da je kod više od jedanaest procenata muškaraca i kod šest procenata žena iznad četrdesete koji su imali veliki broj trombocita, otkriven karcinom u narednih godinu dana. Taj broj raste ako je osoba i poslije šest mjeseci imala veliki broj trombocita.

Trombociti su najmanji proteini koji čine krv, a odgovorni su za stvaranje ugrušaka i sprečavanja daljeg krvarenja. Zbog njihove izuzetno važne funkcije u organizmu, potrebno je imati dovoljno trombocita, ali ako ih ima previše, dolazi do trombocitoze.

Postoje dvije vrste trombocitoze, primarna i sekundarna. Primarna nastaje iz nepoznatih razloga, dok je sekundarnoj uzrok stanje pacijenta, kao što su anemija ili infekcija. Uobičajeni simptomi previše trombocita su modrice na koži ili krvarenje iz nosa, usta, desni, želuca ili crijeva. Kod nekih slučajeva može da izazove bol, oticanje, utrnulost i trnce u rukama i stopalima.

“Znamo da je ključ izlječenja što ranija dijagnoza. Naše istraživanje pokazuje da se kod određenog broja ljudi karcinom može dijagnostikovati tri mjeseca ranije ako se uoči trombocitoza, a ovo vrijeme čini veliku razliku”, kaže doktor Sara Bejli, autorka studije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,