Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako najbolje oprati i dezinfikovati djetetove igračke?

Preuzmite sliku

Igračke koje često završavaju na podu i u najskrivenijim dijelovima vašeg doma, jednako često završavaju i u djetetovim ustima. Umjerena izloženost bakterijama i potencijalnim alergenima nije loša, no igračke povremeno treba detaljno oprati. Kako koju vrstu igračaka najbolje oprati i dezinfikovati?

 • bebe-djeca-igracke
 • Plišane i punjene igračke

  Ova vrsta igračka ujedno je i najbolji sakupljač prašine. Barem jednom mjesečno trebalo bi plišane igračke oprati u mašini za veš, ako je dijete bilo bolesno i češće. Nije potrebna visoka temperatura kako se igračke ne bi uništile, a umjesto deterdženta možete koristiti pola šoljice soda bikarbone.

  Knjige i slikovnice

  Na ove igračke često zaboravljamo da su pravi rudnici bakterija. Uzmite antibakterijske maramice i dobro prebrišite jednom sedmično. Ako je dijete u fazi kada su slikovnice omiljena grickalica, činite to i do 3 puta sedmično.

  Lutke

  Dok je tijelo i odjeću lutki vrlo jednostavno za oprati, probleme često stvara kosa. Kako ju očistiti i dezinfikovati bez da zapetljate kosu? Operite sapunom i isperite mješavinom vruće vode i malo omekšivača koji će olakšati raščešljavanje.

  Lego kocke

  Ova svevremenska igračka za male i velike može biti pravi izvor zaraze. Ljepljive kockice od prolivenog soka, mucice prašine i prljavština prije ili kasnije će se pojaviti. U veliku kantu natočite vrelu vodu pomiješanu s deterdžentom za suđe i ostavite sat vremena. Vruća voda

 • beba-djeca-igracke2
 • otopit će masnoće i šećere, pa je nakon toga dovoljno dobro snažnim mlazom tuša isprati kockice i ostaviti na sunce da se osuše.

  Igračke na baterije

  Igračke na baterije ne smijete uranjati u vodu, pa ih je najbolje vlažnom krpom ili antibakterijskim maramicama očistiti.

  Drvene igračke

  Drvene igračke ne preporučuje se uranjati u vodu jer drvo može nabubriti, ali brisanje vlažnom krpom s blagom otopinom deterdženta za suđe ili octa uspješno će ih očistiti.

  Gumene igračke za kupanje

  Mislite da su oprane kada se dijete kupalo? U ovim igračkama često se stvara plijesan koja može biti opasna. Igračke natopite u mješavini vrele vode i octa i ostavite neko vrijeme.(index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje