Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako med i limun djeluju na naš organizam?

Većina ljekara koji su zaista spremni da daju dobre savjete svojim pacijentima uključuju med i limun u svoje preporuke i za to imaju dobar razlog.

Ljekari iz cijelog svijeta potvrdili su da konzumiranje ove mješavine svakog dana ima velike zdravstvene koristi za ljudski organizam, prenosi N1.

Poboljšava zdravlje crijeva

Jedan od ključnih koraka u održavanju zdravog načina života je održavanje zdravlja crijeva, a mješavina meda i limuna omogućava bolji rad metabolizma koji je neophodan kada se probudite. Ova kombinacija poboljšava metabolizam jer zidove želuca ostavlja u stabilnom stanju za probavu hrane koja se uzima tokom dana. Takođe, limunov sok je koristan kada je riječ o ublažavanju nadutosti i refluksa kiseline.

Čisti digestivni trakt

Tokom probave, neke prehrambene supstance imaju tendenciju da se sakupljaju u digestivnom traktu. Čaša iscijeđenog limuna sa medom nakon svakog obroka očistiće sve te supstance koje se nakupljaju nakon obroka. Podiže imunitet, a dobar imunitet je preduslov za dobro zdravlje, naročito u sezoni gripe i prehlade. Vitamin C koji se nalazi u limunovom soku daje zadivljujuće rezultate kada se radi o suzbijanju prehlade i gripa. Ekstrakt limuna sadrži i saponine koji su neophodni pri liječenju oštećenja kože, a med je poznati prirodni antiseptik.

Smanjuje kiselost organizma

Kada je tijelo pretjerano kiselo veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neku infekciju. Nakon što se razgradi, mliječna kiselina, u organizmu može da se nataloži do opasne granice koja je loša za organizam, čineći ga ranjivim na sve vrste infekcija. Zbog toga bi tijelo trebalo da ima uravnotežen nivo kiselosti u svakom trenutku. Limunska i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu topljive su u krvi, za razliku od drugih kiselina. Ako svakog dana popijete sok od jednog iscijeđenog limuna sa medom, sigurno ćete osjetiti promjene u vašem tijelu.

Podstiče hidrataciju

Podrazumijeva se da tijelo u svakom trenutku mora da bude hidrirano. Kada je tijelo u dehidriranom stanju, povećava se naprezanje kardiovaskularnog sistema, a dolazi i do češće pojave zatvora. Konzumacijom ove mješavine mogu se izbjeći ove komplikacije, jer su med i limun prirodni laksativi. Dobar saveznik u gubljenju kilograma.

Limun sadrži pektin i druga vlakna koja suzbijaju osjećaj gladi kada se konzumiraju. Kada mješavina limuna i meda stigne do želuca, reakcija između katalizatora pankreasa i meda povećava brzinu metabolizma i potrošnju masti u tijelu, čime se povećava i postotak izgubljenih kilograma.

Poboljšava izgled kože

Crvenilo i upala kože rezultat su nečistoća u krvi. Uz pomoć meda, krv se može pročistiti i upale na koži se mogu smanjiti. Ova mješavina pomaže koži da bude čista i blistava tokom cijelog dana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,