Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako loše dijete mogu ugroziti vaše zdravlje?

Preuzmite sliku

Sve osobe koje smatraju da imaju višak kilograma su bar jednom u životu započele neku dijetu. Relativno lako se odlučiti za dijetu, ali je jako teško održati jer organizam ne reaguje pozitivno.

U nastavku pročitajte šta se tačno dešava s tijelom kad se započne s dijetom bez konkretnog plana i programa ishrane.

Mišići

Ako dnevno ne unosite dovoljno kalorija, smanjuje se nivo glukoze u krvi, osnovnog izvora energije. Da bi nadoknadilo manjak energije, tijelo počinje da razgrađuje glikogen iz mišićnog tkiva i da iz njega sintetiše glukozu potrebnu za rad mozga i tijela. Gubitak mišića usporiće bazalni metabolizam, pa će vaše tijelo početi da sagorijeva mnogo manje kalorija nego prije dijete, prenosi Ddl.rs

Prva kriza poslije dvije sedmice

Vrlo je važno ako želite započeti dijetu da prvo porazgovarate s nuticionistom. Posljedice loših izbora su često jako opasne za organizam. Period stagnacije se ciklično ponavlja, ali ako istrajete, poslije stagniranja će se topljenje masnoće nastaviti. Dakle, poslije gladovanja apetit je uvijek jači, ali se ubrzo i normalizuje. Zato je jako važno da budete strpljivi dok ste na dijeti, jer ćete samo tako ostvariti svoj cilj.

Raspoloženje se mijenja

Sigurno ćete poslije nekoliko dana držanja dijete osjetiti da ste loše raspoloženi. Zbog promjena metabolizma dolazi i do promjena u mozgu. Nivo hormona sreće opada, i zbog toga ste neraspoloženi.

Najteža je mentalna borba

Znate i sami šta znači. Vaš um ne prihvata dijetu, i zbog toga će vam trebati nekoliko dana da se naviknete na novu situaciju.

Metabolizam

Prvo morate shvatiti da organizam dijetu tretira kao gladovanje. Zbog toga se vaš metaboliza usporava, a tijelo se trudi da uštedi svaku moguću kaloriju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje