Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je zagađenost zraka povezana sa smrtnosti od COVID-a 19?

Preuzmite sliku

Šta govore naučna istraživanja o uticaju zagađenosti na COVID-19 bolest i kako se možemo zaštititi, pogotovo u zimskom periodu, objašnjava nam dr. Tijana Tufek-Memišević arhitektica koja je porijeklom iz Sarajeva, a koja živi i radi u SAD.

Tijana je magistrirala je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a doktorat iz oblasti arhitekture i urbanizma stekla na Tehnološkom Univerzitetu u Krakovu u Poljskoj. Trenutno je na čelu multidisciplinarne kompanije za dizajn – Candarc, LLC i bavi se nezavisnim istraživačkim radom u arhitekturi i urbanizmu.

Nova istraživanja povezuju zračno zagađenje sa većom stopom smrtnosti od korona virusa. Studije procjenjuju da zagađenje vazduha doprinosi otprilike 15% većoj smrtnosti od Covid 19 diljem svijeta. Dugoročno udisanje polutanata dokazano oštećuje pluća i uništava sposobnosti organizma da se odbrani od respiratornih infekcija, kao što je Covid-19.

Ovaj podatak naročito je značajan sada, s obzirom da smo u zimskom periodu, kada je pojačana emisija štetnih čestica u zraku.

Prema zvaničnim mjerenjima iz 2019. godine, BiH ima najlošiji kvalitet zraka u Evropi. To znači da je većina stanovnika BiH dugotrajno izložena zračnom zagađenju, te samim tim većem riziku od komplikacija uzrokovanih korona virusom.

Prema tome, osim propisanih epidemioloških mjera zaštite, preporučuje se nošenje maski prilikom kretanja vani, praćenje mjerenja kvaliteta zraka i smanjeno kretanje vani ukoliko mjerenja pokazuju veći nivo zagađenosti. Također je preporučljivo korištenje pročiščivaća vazduha u zatvorenom prostoru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje