Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako izbjeći dehidraciju tokom ljeta i putovanja?

Preuzmite sliku

Voda i ljeto idu zajedno ruku pod ruku. Od okeana do bazena u dvorištu, voda je za mnoge način života tokom vrelih dana. Međutim, mnogi zaboravljaju koliko je važno i piti dovoljnu količinu vode tokom vrelih ljetnjih dana.

Zdravstveni stručnjak Džoana Sakimura govori o važnosti hidracije tokom ovih toplih ljetnjih mjeseci. Sakimura je magistrirala nutricionizam na Institutu za ljudsku ishranu Univerziteta Kolumbija, a ima i redovnu kolumnu o nutricionizmu u časopisu Everyday Health.

“Kad je napolju vruće, mi gubimo vodu kroz znoj i to je jedan od načina na koji se naše tijelo rashlađuje. Morate da nadoknadite taj gubitak ako ste napolju na vrelini”, kaže Sakimura.

Znojenje je dio sistema regulacije tijela, ali pretjerano znojenje bez nadoknađivanja tečnosti može da izazove dehidraciju. Do dehidracije dolazi u dvije faze: blagoj i ozbiljnoj. Žeđ i suv jezik su prvi znaci upozorenja. Do glavobolje, vrtoglavice i grčenja mišića dolazi ako se inicijalni znaci zanemare.

U čemu je tajna prevazilaženja dehidracije? U vodi.

Sakimura kaže da je za većinu ljudi voda savršeno sredstvo hidracije.

“Potreba za hidracijom varira od osobe do osobe. Ona se zasniva na stepenu aktivnosti, vremenskim prilikama i tjelesnoj masi. U prosjeku može da vam treba 10 šolja dnevno ako dugo sjedite, ali možda i mnogo više ako izlazite po vrućini.”

Sakimura kaže da je važno da se hidrirate tokom cijelog dana, a ne samo dok ste napolju na vrućini.

“Vodite računa o tome da počnete dan dobro hidrirani, pijete vodu tokom cijelog dana a potom popijete čašu vode kad se vratite unutra”, kaže Sakimura.

Elektrolite, posebno natrijum, treba nadoknađivati jednako kao vodu. Sportski napici, za koje se često misli da su idealni za nadoknađivanje elektrolita, nisu jedino rješenje za zadovoljenje potreba za elektrolitima.

“Znoj se uglavnom sastoji od vode, ali sadrži i određene elektrolite, od kojih je glavni natrijum”, objašnjava Sakimura. “Natrijum ne mora da potiče iz sportskih napitaka, već od pereca, krekera ili lijepog obroka kada završite sa poslom. Ne morate da se oslanjate na sportske napitke.”

Hrana, kao i voda, ima važnu ulogu u hidraciji. Sakimura kaže da se oko 20 odsto naših dnevnih potreba za tečnošću zadovoljava preko hrane koju jedemo.

“Veliki dio hidracije dolazi iz hrane”, kaže Sakimura. ”Zato je važno imati raznovrsnu ishranu. Zdrava ishrana može da pomogne da zadovoljite potrebe za tečnošću.”

Hrana kao što je lubenica, jagode, zelena salata i jogurt je takođe odlična za hidraciju.

Na kraju, Sakimura kaže da se sve svodi na to šta radimo kad je napolju toplo. (Ljepota & Zdravlje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,