Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kafa prije doručka: Nije najbolja ideja, ali uz hranu jeste

Preuzmite sliku

Kontrola šećera u krvi je oslabljena ako je prva stvar s kojom započinjete dan šoljicom kafe, pokazalo je novo istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam sa Univerziteta Bath.

To se posebno odnosi na jutra nakon neprospavane noći, pokazuje istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition.

“S druge strane, popijete li kafu iza doručka, to može biti bolje za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Ovo može imati važne zdravstvene beneficije za sve nas”, kaže u izvještaju profesor James Betts, jedan od direktora Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam, koji je nadzirao istraživanje.

  • Istraživanje  je bilo obuhvaćeno 29 muškaraca i žena, a praćeni su tokom tri različita eksperimenta preko noći. Sudionici su  imali jednu noć neometanog sna, a zatim su ujutro prvo popili zašećereno piće, pa kafu.  Potom su imali noć poremećenog sna, uz buđenje svakih sat vremena po pet minuta, te  ujutro popili slatko piće i potom kafu. Na kraju su proveli još jednu ugodnu i noć isprekidanog sna, nakon čega su prvo popili kafu, pa 30-ak minuta kasnije i zaslađeno piće. Svaki puta izmjeren im je šećer u krvi, prije i nakon što su nešto unijeli u organizam.

    Prema istraživanju kad su sudionici prvo popili kafu, razina glukoze u krvi povećala se za oko 50 posto nakon što su popili ‘doručak’. Međutim, kad su sudionici prvo popili zamjensko piće za doručak i obrok, nije izgledalo da postoji negativan učinak na nivo glukoze ili reakcije na inzulin. Iako je istraživanje bilo ograničeno i potrebna su daljnja istraživanja učinaka kofeina ujutro na metabolizam, rani nalazi sugeriraju da bi pijenje kafe prvo moglo ograničiti sposobnost tijela da prerađuje šećer odmah nakon toga. 

  • “Moramo saznati mnogo više o učincima spavanja na naš metabolizam, među ostalim i to koliki je poremećaj spavanja potreban da bi se poremetio metabolizam i koje su dugoročne posljedice toga, kao i kako vježbanje, na primjer, može pomoći u suočavanju s nekim od tih promjena”, kaže glavni istraživač Harry Smith u Bathu.  Ukratko, svi oni koji ujutro imaju mantru ‘ne približavajte mi se dok ne popijem kafu’. možda će je promijeniti u ‘ne približavajte mi se dok nešto ne prigrizem’, kako bi očuvali zdravlje.  (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,