Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kafa možda spriječava hronična oboljenja jetre

Preuzmite sliku

Novo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi konzumiranje kafe moglo da pomogne u spriječavanju hroničnih bolesti jetre, piše britanski “TheGuardian”.

Prema pisanju lista, naučnici su došli do zaključka nakon analiziranja podataka 494.585 učesnika projekta “JUK Biobank”, osmišljenog da pomogne u izboru genetskih i faktora okoline povezanih sa određenim uslovima.

Proučavajući prosječno zdravstveno stanje učesnika programa tokom 11 godina i uzimajući u obzir faktore kao što su indeks tjelesne mase, konzumiranje alkohola i cigareta, naučnici su ustanovili da je rizik od bolesti jetre kod onih koji piju kafu (u bilo kojoj zapremini) 20 odsto manji u odnosu na osobe koje ne piju kafu, prenosi “Sputnjik”.

“To potvrđuje da je u velikoj grupi ljudi konzumiranje kafe dobro za zaštitu od teže bolesti jetre”, izjavio je jedan od autora studije profesor Paul Roderick sa Univerziteta u Southamptonu.

Guardian” napominje da istraživanje ne može tačno da dokaže da kafa sama smanjuje rizik od hronične bolesti jetre, jer je učesnicima tokom istraživanja samo jednom postavljeno pitanje u vezi sa navikom pijenja kafe.

“To, međutim, pokreće pitanje da li bi možda (kafa) mogla predstavljati efikasnu intervenciju u sprečavanju težeg oblika bolesti jetre, recimo kod onih gdje je veći rizik”, naglasio je Roderick.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,