Nedjelja, 24. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kada tijelo upozorava: Simptomi povišenog šećera u krvi

Hiperglikemija je povišen nivo šećera u krvi i uzrokuje sve simptome i tegobe vezane uz dijabetes, koji je metabolička hronična bolest.

Osnovna je osobina bolesti povišen nivo glukoze u krvi uzrokovan poremećajem u izlučivanju i/ili djelovanju inzulina. Ako inzulina nema ili ne djeluje, glukoza iz krvi ne može ući u ćeliju pa se njen nivo u krvi povisuje.

Neki od ranih simptoma visokog šećera u krvi:

1. Umor
Hroničan umor i slabost su nespecifični simptomi i mogu biti znakovi niskog šećera u krvi. Vrlo je važno ne ignorirati bilo kakvu vrstu umora i iscrpljenosti koja, usprkos tome što idete u krevet i budite se ujutro kao i inače – ne prolazi.

2. Glavobolja
Glavobolje su nevjerojatno uobičajene i zato je važno prepoznati kakvu glavobolju imate (npr. migrene). Međutim, svaka nova, hronična glavobolja zaslužuje razgovor s liječnikom. Možete osjetiti bol koja počinje u stražnjem dijelu glave i gornjem dijelu vrata.

3. Zamućenje vida
Prekomjerne količine glukoze u krvi mogu utjecati na vašu mrežnicu, uzrokujući stanje koje se naziva dijabetička retinopatija. Kao rezultat toga, može doći do zamagljenog vida i plutajućih čestica.

4. Često mokrenje
Ta dodatna glukoza također može utjecati na vaše bubrege, koji su odgovorni za uklanjanje viška vode iz krvi za proizvodnju urina. Previše glukoze u krvi može oštetiti krvne žile u bubrezima, što ovaj postupak filtriranja čini manje učinkovitim i uzrokuje češće mokrenje, prenosi Jutarnji.hr.

5. Povećana žeđ
Često uriniranje znači da tijelo izbacuje više vode nego inače, što lako može dovesti do dehidracije. Žeđ će vam se pojačati, čak i ako vam se čini da pijete normalnu količinu vode kao i inače.
Ako se simptomi visokog šećera u krvi ne liječe, mogu postati očitiji i ozbiljniji u roku nekoliko dana ili sedmica.

Evo šta će se još dogoditi:
6. Teško ćete se koncentrirati
7. Suha usta
8. Abnormalna glad
9. Zbunjenost
10. Pomanjkanje daha
11. Bol u trbuhu

Ako imate dijabetes, važno je pridržavati se individualiziranog plana prehrane. Ako ste primijetili simptome dovoljno rano, moguće je sniziti visok nivo šećera u krvi sa samim promjenama načina života (uključujući prehranu i tjelesnu aktivnost). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: