Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jutarnje mučnine u trudnoći imaju svoje prednosti

Preuzmite sliku

Nova studija otkrila je da su mučnina i povraćanje kod žena u trudnoći zapravo dobra stvar.

Žene koje su se mučile sa ovim imale su manje pobačaja i rađale su veće i zdravije bebe nego one koje nisu imale ovih problema.

Jutarnja mučnina povezana je i sa manje defekata na rođenju i sa boljim razvojem djeteta, tvrde istraživači.

Oko 85 posto žena ima jutarnju mučninu u trudnoći, kažu istraživači. Vjeruje se da simptome jutarnje mučnine pokreće brz rast nivoa gonadotropina, hormona koji se luči u placenti.

U isto vrijeme, relativno visok nivo ovog hormona, a i vjerovatno drugih hormona koji nisu identifikovani, može doprinijeti boljem razvoju još nerođene bebe, tvrde istraživači.

Još neke manje studije pričale su o pozitivnim stranama jutarnje mučnine. Dječja bolnica u Torontu prikupila je podatke 10 različitih studija na ovu temu sprovedenih u periodu od 1992. do 2012.

U tim studijama učestvovalo je oko 850.000 trudnica. One su se bavile vezom između mučnine i povraćanja i broja pobačaja, prijevremenih porođaja, beba rođenih sa malom težinom i abnormalnostima.

Rizik od pobačaja veći je za tri puta kod žena koje nemaju jutarnju mučninu. Žene starije od 35 godina, koje su i inače pod velikim rizikom od pobačaja, manje su u opasnosti ako imaju jutarnju mučninu.

Žene koje su imale jutarnju mučninu imale su i manje prijevremenih porođaja, tvrde neke od ovih studija. Rizik od rođenja djeteta s defektom takođe je manji za 30 do 80 posto. Pored toga, djeca čije su majke imale jutarnju mučninu imala su bolje rezultate na testovima inteligencije i ponašanja.

Uzimanje lijekova za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja ne utiče na nivo hormona i ne škodi pozitivnim efektima koji se povezuju sa jutarnjom mučninom, tvrdi Gideon Koren iz Dječje bolnice i vodeći autor ovog izvještaja. (srbijadanas.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje