Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Još jedan simptom korona virusa koji se javlja neposredno prije pojave temperature i kašlja

Preuzmite sliku

Korona virus pogodio je svaki segment naših života. Ljudima je savetovano da ostanu kod kuće i da se samoizoluju i prate svoje zdravlje, piše britanski Express.

Već poznati simptomi korona virusa su kašalj, temperatura i kratak dah. Ipak, svaki organizam je priča za sebe te su mnogi ljudi širom svijeta koji su iskusili virus navodili neke druge, manje poznate simptome.

Drugi simptomi koje su navodili pacijenti bili su gubitak čula mirisa, ukusa i sluha, dijareja, ali postoji još jedan manje poznati simptom.

Ako vam ujutru curi nos ili vas svrbe oči to ne znači nužno da imate korona virus, ali ako imate ove simptome uz suvi kašalj, groznicu i umor onda je moguće da ste zaraženi korona virusom.

Ako primjetite da niste u mogućnosti da se probudite nakon spavanja i to može da signalizira potencijalnu infekciju.

Prema izvještaju Američkog ljekarskog društva, čak 98 posto pacijenata sa Covid-19 virusom, koji su hospitalizovani, imali su temperaturu, između 76 i 82 odsto imali su suh kašalj, a 11 do 44 odsto njih žalili su se na umor i iscrpljenost.

Zašto osjećamo umor kada smo bolesni?

Istraživanja su pokazala da je osjećaj umora i pospanosti kada ste bolesni ili se borite s virusom suštinski mehanizam preživaljvanja.

Spavanje čini da se tijelo odmori, ozdravi i zacijeli.

Istraživanje koje je rađeno na voćnim mušicama pokazalo je da su mušice koje su spavale kada su bile izložene bakterijama imale veće šanse da prežive od onih koje su se bavile svakodnevnim aktivnostima.

Snaga sna je nemjerljiva tokom perioda bolesti, jer kada se organizam bori protiv stranih tijela potrebno mu je što više energije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,