Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Johnson&Johnson svoju vakcinu ispituje na tinejdžerima

Preuzmite sliku

Kompanija Johnson&Johnson započela je testiranje svoje vakcine protiv covid-19 na tinejdžerima, a prva ispitivanja obaviće se na uzrastu od 16 i 17 godina.

AP prenosi da je američki proizvođač saopštio da će testiranje na tinejdžerima biti dodato u tekuću studiju vakcine kod odraslih koja je započela prošlog septembra, a nakon pregleda prvih podataka za starije tinejdžere ispitivanja će se proširiti na adolescente uzrasta od 12 do 15 godina.

Johnson&Johnson je najavio i da će se prvi testovi ove vrste sprovoditi u Velikoj Britaniji i Španiji, a zatim će se ona proširiti n dobrovoljcima u SAD, Kanadi i Holandiji, u Brazilu i Argentini, navodi agencija.

Kroz ispitivanja testiraće se bezbjednost i efikasnost vakcine u primjeni sa jednom dozom i dvije doze, s tim što će se protokol sa dvije doze proučavati u intervalima od jednog, dva i tri mjeseca nakon primjene prve doze.

AP prenosi da kompanija nakon ovoga najavljuje nastavak ispitivanja na trudnicama i djeci, a ukupno 100 miliona doza njene vakcine ugovoreno je za isporuku u SAD do kraja maja ili juna. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,