Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li u rizičnoj grupi za dva najopasnija karcinoma: Provjerite koja ste krvna grupa

Preuzmite sliku

Ukoliko ga nemate od koga naslijediti, gotovo je nemoguće predvidjeti pojavu raka.

Čak i kada se prati porodična anamneza, vanjski uzroci i brojni drugi faktori, bolest se pojavljuje iznenada, piše Ordinacija.hr.

I baš zbog toga, rak predstavlja predmet mnogih istraživanja kojima naučnici pokušavaju otkriti ko spada u rizičnu grupu i za koju bolest.

Jedno istraživanje pokazalo je da je jedna krvna grupa povezana s većim rizikom od razvoja dvije vrste posebno smrtonosnih karcinoma.

U istraživanju objavljenom 2021. godine na portalu BMC Cancer, naučnici su pogledali genotipove hiljade kineskih stanovnika i otkrili da one osobe s krvnom grupom AB imaju 34% veće šanse da razviju rak jednjaka, u usporedbi s ljudima 0 krvne grupe.

Također, osobe s krvnom grupom AB imaju čak 44% veće šanse da obole od raka želuca, a osobe A krvne grupe imaju 37% veće šanse da dobiju ovu bolest.

Istraživači su se fokusirali na ove dvije vrste raka jer su najopasnije i najčešće dovode do smrti.

 • Samo 20% ljudi koji boluju od raka jednjaka preživjet će pet godina nakon uspostavljene dijagnoze, a 32% s rakom želuca. Visok mortalitet posljedica je oskudnih simptoma koji u ranim fazama ne mogu bliže pokazati da je u pitanju rak.

  Kada se uspostavi dijagnoza, bolest je najčešće već veoma uznapredovala i šanse za izliječenje su veoma male.

  Rak koji metastazira brzo

  Rak jednjaka ima tendenciju da se brzo širi i rano metastazira na druge organe u tijelu. Njegova učestalost je u porastu, a najčešće se javlja kod muškaraca, osoba starijih od 60 godina i osoba nižeg socio-ekonomskog statusa.

  Učestalost raka jednjaka u svijetu sasvim je drugačija. U zemljama Dalekog istoka prelazi 100/100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj u prosjeku 7/100.000.

  Zbog elastičnosti zida jednjaka, simptom otežanog gutanja javlja se tek kada se širina jednjaka suzi na polovinu ili čak trećinu svoje prave širine, koja iznosi 2 cm.

  Ostali simptomi uključuju povraćanje krvi, gorušicu, loš zadah, povraćanje, bol u grudima koji nema veze s jelom, kašalj uzrokovan gutanjem i gubitak težine.

  Pokazalo se da dijeta s visokim sadržajem masti, malo proteina i malo kalorija povećava rizik od raka jednjaka.

  Simptomi raka želuca

  Najčešći uzrok raka želuca je maligna transformacija stanica sluznice želuca i tada se naziva adenokarcinom, što čini 90-95% svih slučajeva raka želuca.

  Učestalost raka želuca visoka je u mnogim zemljama, a u Federaciji BiH je prema podacima iz 2015. godine zauzimao treće mjesto.

  Međutim, incidencija i mortalitet opadaju u većini zemalja posljednih desetljeća.

  Kod muškaraca je 1,5 do 2 puta češći. Dr. Milorad Opačić istakao je da se rizik od raka želuca povećava s godinama, najviše kod osoba starijih od 55 godina.

  Dugotrajna infekcija helikobakterijom koja živi na sluznici želuca, jedan je od primarnih uzroka raka želuca.

 • Rizik je veći kod osoba koje imaju pacijenta u porodici, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik od raka želuca, objašnjava dr. Opačić.

  Dimljena i veoma slana hrana, voda puna nitrata i držanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi povezuju se s pojavom raka želuca.

  Pušači i alkoholičari pod većim su rizikom od ostalih. Mnoga istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži vitamin C i beta-karoten, smanjuje rizik.

  Simptome je lako zanemariti

  U ranim stadijima raka želuca moguće je zanemariti simptome jer se radi samo o blagim tegobama kao što su nelagodnost u gornjem dijelu trbuha, osjećaj težine ili punoće nakon obroka, lagana mučnina, povremeno povraćanje i gubitak apetita.

  Iako su simptomi veoma blagi, ako potraju ili se pogoršaju, trebali bi se odmah obratiti svom liječniku, savjetuje onkološki hirurg Robert H. Luri.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,