Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jednostavna vježba koja nevjerovatno efikasno jača kosti

I dva minuta vježbanja su dovoljna

Gustina kostiju u srednjim dvadesetim godinama života je najveća, pa samim tim i osobe te dobi važe za najmanje podložne lomovima.

Međutim, nakon što se dostigne 25. godina života i vrhunac čvrstine kostiju, gustoća koštanih tkiva počinje lagano da opada iz godine u godinu, a kulminira sa velikom opasnošću od lomova kod starih osoba čije kosti doslovno postaju krhke.

U želji da istraže različite uticaje na promjene u koštanoj strukturi, istraživači sa Loughborough univerziteta u Velikoj Britaniji, oformili su grupu ispitanika životne dobi od 65 do 80 godina i zahtijevali od njih da u svoju dnevnu rutinu tokom godine dana uvedu izvođenja vježbe skakutanja i to u trajanju od svega dva minuta.

Svakom od 34 ispitanika su napravljeni detaljni nalazi koštanih struktura, te se od njih zahtijevalo da ne uvode više nikakve dalje promjene u svojim životnim stilovima.

Nakon okončanja istraživanja, ponovo su napravili CT snimke, a rezultatima su ostali iznenađeni i sami istraživači. Naime, gustoća kostiju kod ispitanika se povećala za prosječnih 7 posto, što je bio više nego izvanredan rezultat!

Ovo otkriće bi moglo biti posebno značajno za smanjenje rizika od lomova kukova, što je najčešći veliki problem kod starih osoba. Inače vježba skakutanja je odabrana upravo zbog toga što je efikasna za cijelo tijelo, a nije zahtjevna za izvođenje, pa je mogu izvoditi i starije osobe. (Body.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,