Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jedan od najbolnijih poremećaja koji češće pogađa muškarce

Bol će se pojaviti u leđima i boku u području bubrega ili donjeg dijela stomaka, a kasnije se, uz moguću mučninu i povraćanje, može proširiti i na prepone.

Bubrežni kamenci spadaju u bolesti bubrega i mokraćnog sistema, a stručni naziv za ovo stanje jest urolitijaza i nefrolitijaza.

Svako ko se ikad susreo s napadom uslijed pomicanja bubrežnog kamena zna koliko to može biti bolno, stoga ne čudi što i ljekari ističu kako su bubrežni kamenci jedan od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, piše Živim.hr.

Pored toga, riječ je o jednom od najčešćih poremećaja urinarnog trakta.

Zanimljivo je i kako češće pogađa muškarce, nego žene i kako najčešće izlaze iz tijela sami, odnosno bez ljekarske intervencije.

Kako do njih dolazi

Bubrežni kamenci nastaju iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na površini bubrega. Naime, mokraća sadrži hemijske tvari koje sprječavaju, pa čak i koče stvaranje kristala, no ti inhibitori ne djeluju kod svih ljudi jednako, pa se kod nekih osoba stvaraju bubrežni kamenci.

Ostanu li dovoljno maleni, kristali će putem urinarnog trakta izaći sami (kroz mokraću), pa ih nećemo ni primijetiti. No, u slučajevima da se to ne dogodi, odnosno da se stvore veći kristali, potrebna je hitna ljekarska pomoć, a u najgorim slučajevima i hirurški zahvat.

Simptomi bubrežnog kamenca

Radi li se o većem bubrežnom kamenu osoba će to, nažalost, prije ili kasnije osjetiti. Uslijed kretanja kamena, pojavit će se oštra, odnosno, kako ljekari ističu “izuzetno jaka bol” koja počinje naglo.  I upravo je to prvi simptom.

Bol će se pojaviti u leđima i boku u području bubrega ili donjeg dijela stomaka, a kasnije se, kako kamen putuje, može proširiti i na prepone.

Ponekad je praćena mučninom i povraćanjem, a pojave li se uz to i povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna i infekcija te se u tom slučaju treba hitno javiti ljekaru.

Ne treba zaboraviti i kako, uslijed pomicanja kamena kroz mokraćnu cijev, može doći i do krvi u mokraći, potrebe za češćim mokrenjem te, ako ga osoba izmokri, pečenjem prilikom mokrenja.

Najčešći simptomi bubrežnih kamenaca su:

-bol koja se širi prema donjem dijelu stomaka i preponama
-bol koja dolazi u valovima i varira intenzitetom
-bolno mokrenje
-crveni ili smeđi urin
-mučnina i povraćanje
-stalni nagon za mokrenjem
-učestalo mokrenje
-temperatura ili groznica, kod infekcije

I šta sada?

Sreća je što se većina bubrežnih kamenaca može liječiti bez potrebe za operacijom. Ljekar će savjetovati da osoba pije puno vode – od 2 do 3 litra na dan – kako bi kamenac lakše i brže “otišao”. Za to vrijeme piju se lijekovi protiv bolova, a u nekim slučajevima i terapija koja sprječava stvaranje novih kamenaca. Dijuretici su također na popisu terapije jer smanjuju količine kalcija koje bubrezi ispuštaju u mokraću.

Operacija je potrebna u ovim slučajevima:

-kad je kamen prevelik da bi izašao sam
-kad se kamen povećava
-kad kamen ne izlazi u predviđenom, razumnom periodu
-kad kamen izaziva stalne bolove
-kad kamen izaziva stalno krvarenje
-kad kamen priječi osobi izmokravanje (protok mokraće je blokiran)
-kad kamen oštećuje bubrege
-kad izaziva stalnu infekciju urinarnog trakta

U liječenju, najčešće se koristi tzv. postupak razbijanja kamena, odnosno ekstrakorporealna litotripsija – šok valovima. Šok valovima izvodi se izvan tijela, valovi putuju kroz kožu, a udarom na kamen čine da se kamen pretvori u pijesak.

Kako spriječiti stvaranje bubrežnog kamena

Kao i kod drugih bolesti, i kod ove se treba prvo pronaći uzrok. Stoga je preporučljivo napraviti temeljite pretrage po uputi ljekara (laboratorijska ispitivanja mokraće i krvi, prehrambene navike, porodična anamneza i dr.).

Najvažnije što možete učiniti je povećati unos tekućine, prije svega vode, dok se onima koji imaju previše kalcija ili oksalata u mokraći preporučuje jesti manje namirnica koje sadrže isto.

Ipak, treba naglasiti kako prehrana siromašna kalcijem nije rješenje za sve osobe. Oni koji imaju više oksalata, primjerice, mogu imati koristi od dodatnog kalcija, pa se treba savjetovati s ljekarom.

Oni s vrlo kiselom mokraćom možda će morati jesti manje mesa, ribe i peradi.

Općenito govoreći, da bi se spriječilo nastajanje kamenaca, treba svaki dan piti dovoljno vode.

Ako imate predispoziciju za stvaranje kamenaca, ljekar bi vam moga savjetovati da smanjite unos:

Voće: jabuke, brusnice, borovnice, maline, jagode, smokve, grožđe, narandže, ananas, limun, grejp
Povrće: šparoge, cvekla, brokula, blitva, špinat, rabarbara, repa, peršun
Mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt, sir, sladoled, kakao
Začini: crni papar
Pića: kafa, čaj, pivo, gazirani napici
Slatko: čokolada, kikiriki maslac.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje