Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japanski naučnici otkrili: Koronavirus na koži ostaje pet puta duže od virusa gripe

Preuzmite sliku

I koronavirus i virus gripe inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primjenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta dulje od virusa gripe, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije COVID-19 bila što učinkovitija.

Za poređenje, patogen koji uzrokuje gripu na koži preživljava oko 1,8 sati, rezultati su istraživanja objavljene u oktobru u časopisu Clinical Infectious Diseases.

Devetosatno preživljavanje korona virusa na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje COVID-19, može povećati rizik od njegova prijenosa kontaktom u poređenju s IAV-om, virusom gripe tipa A, utičući tako na ubrzanje širenja pandemije, upozoravaju japanski naučnici.

U svom su istraživanju testirali uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.

I koronavirus i virus gripe inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primjenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

Duže preživljavanje korona virusa na koži povećava rizik od prijenosa kontaktom, no redovna higijena ruku taj rizik može smanjiti, stoji u istraživanju.

Istraživanjem se podupiru i potiču preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o redovnom i temeljitom pranju ruku da bi se prijenos virusa ograničio.

Po podacima AFP-a, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svijetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posljedica COVID-19 i gotovo 39,4 miliona slučajeva zaraze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,