Ponedjeljak, 10. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izvor zaraze koji mnogi zanemaruju: Ovo je ubjedljivo najveće leglo bakterija u našim kupatilima

Preuzmite sliku

Prva asocijacija na kupatilo većini ljudi jeste higijena, čisto, bijelo…. pa odmor, osama, relaksacija. Dobro, i mnogo energije utošene da ono zaista bude vaša oaza u kući. Kad oribate WC-šolju i kadu, izglancate pločice i sa česme skinete kamenac, da li ste sve sredili? Da li imate zavjesu na kadi ili tuš-kabini?

Iza nje sigurno nema nikoga, ali znate li ko je na njoj? Ništa vam ne vrijedi što vam je kupatilo tip-top ako su zavjese na tuš-kabini dotrajale ili prljave iako tako ne djeluje ni najvećim čistuncima.

Vlažne zavjese su u stvari omiljeno stanište bakterija, buđi, kamenca, mikroorganizama, gljivica…I podmukli izavor potencijalne zaraze i alergija.

Buđ i bakterije razmnožavaju se geometrijskom progresijom na plastičnoj površini, a prema jednom istraživanju, na svaka dva kvadratna centimetra živi milion mikroba, od kojih je 80 posto opasno i može stvoriti aerosol koji se diže u vazduh, pa potom lako dospijeva i u pluća.

Kada se tuširate, na zavjesu pada prljavština, a armija mikroba i ostale nevidljive gamadi sa zavjese dolaze na naše tijelo. Paradoksalno, horda mikroorganizama napada nas dok sa sebe uklanjamo prljavštinu. I priznajte da vam nije baš prijatno kada vam se dio zavjese s nekom sluzi zalijepi za tijelo dok se opuštate pod mlazom tople vode.

Zato djelujte preventivno – češće mijenjajte zavjese, minimum na šest mjeseci, jednom sedmično operite zavjesu u mašini za pranje veša sa dosta pjene, perite ih rastvorom varikine u vrućoj vodi, dezinfikujte ih hlorom… Kada završite sa tuširanjem, potpuno je raširite, kako bi se što prije osušila, da bi na njoj ostalo manje kapljica pogodnih za nove kolonije bakterija.

Naravno, sve ovo ukoliko baš morate da imate PVC zavjese, budući da najnovija istraživanja otkrivaju da one emituju otrovne hemikalije opasne i po čovjeka i po životnu sredinu. Ako ste u mogućnosti, zamijenite ih poliesterom, prirodnim materijalima ili ugradite na tuš staklena vrata. (telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje