Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izraelski naučnici: Za godinu dana ćemo imati lijek za rak bez nuspojava

Tim izraelskih naučnika s Danom Aridorom na čelu radi na razvijanju prvog potpunog lijeka za rak i uvjereni su kako su na dobrom putu.

“Mislimo da ćemo u roku od godine dana ponuditi potpuni lijek za rak. Odlična je vijest i da će imati minimalne ili čak nikakve nuspojave”, objavio je Aridor.

Prema njegovom objašnjenju, riječ je o antibiotiku koji istovremeno koristi kombinaciju peptida za svaku stanicu raka kao i jak otrov koji će biti specificiran za svaku vrstu raka. U uspjeh ne sumnjaju čak ni uprkos podatku da postoji više od sto vrsta raka, a svoj su lijek nazvali MuTaTo (multi target toxin).

“Naš lijek protiv raka bit će učinkovit od prvog dana, a bit će dostupan po znatno nižoj cijeni od većine drugih tretmana na tržištu”, rekao je Aridor za The Jerusalem Post, prenosi Index.hr

Trenutno su u pripremi laboratorijska testiranja na miševima, a prema najavama naučnika MuTaTo bi trebao postati personaliziran tretman protiv raka. Drugim riječima, biopsijom će se od svakog pacijenta uzeti dio tkiva i prema tome će mu biti određena terapija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,