Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izostanak mjesečnice – kako znati je li riječ o stresu ili izostanku ovulacije?

Preuzmite sliku

Trenutačno svjetsko stanje je takvo da na svakom koraku možemo osjetiti društvenu anksioznost, nervozu i depresivna stanja, što ni ne čudi jer pandemija je uticala na sve nas puno više nego što smo toga možda i svjesni.

Čak i ako niste u blizini imali nikoga ko je bolestan, uticaj pandemije je velik, prije svega na svjetsku ekonomiju, pa tako i na svakog pojedinca u svijetu. Stoga globalni stres ne čudi, a znamo da stres utiče na sve što nam se događa u organizmu, pa iznimka nije ni menstrualni ciklus.

Ako ste primijetile da vam je mjesečnica posljednjih par mjeseci potpuno promijenila ciklus i drukčija je nego do sada te je konzistentna u promjenama, vrijeme je da otiđete na pregled budući da ciklus može biti indikator cjelokupnog tjelesnog zdravlja. Imati zdrav i dobar ciklus znači i dobra funkcija mozga, jajnika, hormona i svega u organizmu.

 • Šta je normalni ciklus?

  On doista ovisi od osobe do osobe, ali ide od 21 do 35 dana, a kad je određena doza stresa u pitanju, ciklus se može pomaknuti i do sedam dana. Sve više od toga je problematično. Kad imate redovitu mjesečnicu uz mala kašnjenja ili ranije dobivanje, smatrajte da je sve pod kontrolom, ali ako počnete dobivati mjesečnicu svakih nekoliko mjeseci ili svake dvije sedmice, znači da je riječ o abnormalnoj promjeni o kojoj morate razgovarati s liječnikom.

  Kako stres utiče na menstrualni ciklus?

  Prema stručnjacima, u ovom periodu pandemije, mnoge su žene imale iskustva s potpunom promjenom ciklusa, zbog jakog uticaja stresa na hormone. Kad vam je tijelo pod stresom, puno ćete teže i začeti, pa se razina hormona smanjuje i organizam se gasi.

  U mnogim slučajevima, ako imate izostanak mjesečnice, ne ovulirate, ali nemojte tumačiti izostanak mjesečnice samo kao znak da ne producirate dovoljno jajašca i ne možete ostati trudni. Ovulacija se obično događa dvije sedmice prije nego što dobijemo menstruaciju, ali čak i ako menstruacija izostane, možete ovulirati.

 • Izostanak mjesečnice također može biti znak i policističnih jajnika, ali u situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo, nije ni čudno da je samo pokazatelj stresa.

  Kako se vratiti na “tvorničke postavke”?

  Za sve koji se brinu oko svog izostanka mjesečnice, prije svega pogledajte simptome i otiđite ginekologu kako biste bili sigurni da vam se ne događa ništa doli stresnog perioda u životu. Ako i ne možete fizički otići doktoru zbog pandemije, nazovite ga i recite mu svoje simptome, pa postupite po daljnjim savjetima.

  Ovisno o tome šta se događa, možda ćete morati napraviti pretrage i primiti hormonalnu terapiju za regulaciju ciklusa, ili će vam ginekolog dati opcije kojima možete smanjiti razinu stresa i tako regulirati hormone. Prije svega, spavati barem šest do osam sati dnevno, prebaciti se na zdravu prehranu, prakticirati meditaciju, jogu ili bilo šta, što vam donosi smirenje. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,